Românii, printre cei mai interesați europeni de știrile despre schimbările climatice
Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa existenței noastre și, până în prezent, se pare că se vor înrăutăți. Este una dintre crizele definitorii ale erei noastre, așa că, în mod natural, atrage atenția atât a jurnaliștilor, cât și a publicului.
Datele prezentate de Institutul Reuters pentru Jurnalism arată că, dintre toți europenii, cei din sudul continentului sunt cei mai interesați de știrile despre climă. Puțin peste jumătate dintre respondenții din Grecia (53%) și Portugalia (53%) spun că sunt interesați de știrile despre schimbările climatice și mediu.
În rândul țărilor din Europa de Est, cel mai mare interes este manifestat în România (50%) – chiar mai mult decât în Austria, Germania sau Regatul Unit -, care este urmată de Ungaria (46%) și Bulgaria (40%). Polonia și Republica Cehă se află la sfârșitul acestei liste, ambele cu doar 36%.
Pe piețele din nordul și vestul Europei, cum ar fi Norvegia (33%) și Franța (36%), interesul este mai scăzut pentru astfel de produse media. O tendință similară se înregistrează și în SUA, unde doar 30% dintre respondenți au declarat că sunt interesați de știrile despre schimbările climatice.
Institutul Reuters notează că persoanele cu un nivel mai ridicat de venituri și educație, dar și mai în vârstă, tind să fie mai interesați de informațiile despre schimbările climatice.
Documentarele și instituțiile media consacrate, sursele preferate de informare
În ceea ce privește sursele de informare, pe primul loc se situează documentarele (TV sau filme), care sunt preferate mai mult de cei de peste 35 de ani (42%) decât de cei sub 35 de ani (34%).
Pe locul al doilea se află marile organizații de știri. Aici, cele două generații sunt aproape pe aceeași lungime de undă, cu un procent de 1%: 33% pentru 35+ și 32% pentru cei sub 35 de ani.
În plus, sursele de știri alternative sau influencerii/activiștii nu sunt atât de urmăriți, doar 14%, respectiv 11% dintre respondenți verificându-le pe acestea pentru știri despre climă.
Se analizeaa praful de pe strada si se descopera Aluminiu care nu poate fi explicat. Se analizeaza apa potabila si buletinele de analiza arata aluminiu care nu poate fi explicat.
Porgramul de geoinginerie la care Romania ia parte in razboiul meteorologic asupra Ruiei ii face pe romani victime colaterale asta cu stiinta serviciilor si a institutiilor ce aveau obligatia sa protejeze populatia.