
Rețelele sociale ne antrenează indignarea în schimbul unor recompense, cum ar fi like-urile și share-urile
Dacă stai pe social media, orice subiect are potențialul de a deveni un conflict. Oamenii par din ce în ce mai dispuși să se implice în certuri cu alți utilizatori, lăsând impresia că sunt direct implicați în evenimentul discutat.
Un studiu realizat de Yale ne arată că de vină ar fi social media, care ne antrenează indignarea morală. Cercetătorii susțin că oamenii sunt încurajați de algoritmi să reacționeze în continuare, în schimbul unor recompense precum like-urile și share-urile, conform The Independent.
Cercetătorii s-au folosit de un software de învățare automată pentru a urmări gradul de indignare din 12,7 milioane de tweets de la 7331 de utilizatori, și au descoperit astfel că userii ale căror postări au strâns mai multe reacții sunt mai predispuși să-și exprime indignarea în postările ulterioare.
Un alt lucru remarcat de studiu este că, în timp ce persoanele care fac parte din grupuri politice extreme sunt mai predispuși spre a fi indignați decât cei din grupurile moderate, moderații sunt mai receptivi la recompensele rețelelor sociale. Profesorul de psihologie de la Yale Molly Crockett a subliniat că aceștia din urmă pot fi radicalizați politic în timp, cu ajutorul social media.
„Aceasta este prima dovadă că unii oameni învață să-și exprime mai multă indignare de-a lungul timpului, deoarece sunt recompensați de designul de bază al rețelelor de socializare”, a spus William Brady, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Psihologie din Yale.
Articole asemănătoare
Liderul Comore, comentariu nepotrivit despre cazul lui Jamal Khashoggi
Twitter asigură companiile de publicitate că planurile lui Elon Musk nu vor spori toxicitatea
Studiu: Jurnalismul din România, în rând cu cel din Yemen, Burundi și Turcia
1989: oglinzi și fum. O serie nouă de documentare din acest an vrea să facă lumină în misterul Revoluției
Facebook urmează modelul Google și promite să investească în jurnalismul local