Referendumul pentru modificarea Constituției se apropie. Tot ce trebuie să știi EXCLUSIV

Pornind de la mai multe articole publicate în ultimul timp pe internet despre referendum, care doresc să răspundă la întrebări-cheie despre desfășurarea votului din weekend, Mediastandard.ro a realizat un inventar al celor mai importante reglementări.

Toate cele spuse mai jos sunt luate din documentele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă pe site-ul instituției și reprezintă măcar o parte din dispozițiile luate special pentru referendumul de pe 6 și 7 octombrie 2018. Recomand și acest articol scris de Moise Guran pe blogul său, precum și materialul de pe PressOne.ro care răspunde la șapte întrebări esențiale. 

Am deschis prima oară Ordonanța de Urgență nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Primul articol care se abrogă este Art.19, privind dreptul cetățenilor de a verifica listele electorale. Totodată, Sorin Ioniță observă, pe pagina sa de Facebook, că prin modificarea sintagmei „Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7” cu „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7”, se înțelege că voturile din urnă pot să fie mai puține decât numărul de persoane de pe listă.

Art. 22, care obligă autoritățile publice care au întocmit listele electorale să înainteze birourile electorale cu două zile înainte de referendum, se abrogă, iar aliniatului 2 din Art. 31, care se referă la asigurarea de către primari și prefecți a ștampilelor, urnelor și cabinelor de vot se modifică, prin eliminarea ștampilelor.

Nu în ultimul rând, conform Hotărârii AEP publicată în Monitorul Oficial în data de 21 septembrie 2018, printre altele se reglementează acreditarea instituțiilor de mass-media – poate fi înaintată până la data de 2 octombrie pentru instituțiile care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 89, aliniatul 4 din Legea nr. 208/2015.

Cu privire la campanie, nu există nicio reglementare – astfel, dispozițiile din Art. 30 din Legea nr. 3/2000 rămân neschimbate.

Totodată, referendumul va ține întregul weekend, secțiile de votare deschizându-se la ora 7:00 dimineața și închizându-se la 21:00. Românii vor putea să își exprime votul în orice secție, indiferent de reședință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *