Diagnosticul de COVID-19 al lui Trump a stârnit un nou val de dezinformare pe social media

Spui social media, spui și dezinformare. Dacă mai adaugi și coronavirus, e rețeta perfectă pentru dezastru. Iar atunci când președintele Statelor Unite ale Americii, care se întâmplă să fie și eroul unei conspirații în vogă, se află în centrul tuturor acestora, vă imaginați ce iese.

Odată cu confirmarea de către Casa Albă a informației că Donald Trump este pozitiv cu coronavirus, un nou val de dezinformare a apărut pe rețelele de socializare. Însă, spre deosebire de alte situații, când cei pozitivi erau blamați că mint cu privire la existența bolii, Trump a avut privilegiul de a fi tratat diferit.

Teoriile conspiraționiste nu l-au evitat pe Trump, dar au fost blânde cu el

Din peisaj nu au lipsit teoriile conspiraționiste, precum cea care susține că democrații l-ar fi infectat în mod voit pe liderul de la Casa Albă, în timpul dezbaterii cu Joe Biden, arată Abc7chicago.com.

QAnon, grupul care crede că Trump este un erou care va salva lumea de o ocultă mondială pedofilă și criminală, a promovat ideea că diagnosticul președintelui este o acoperire pentru desfășurarea unor arestări în masă la cel mai înalt nivel, iar printre cei ce vor fi pedepsiți se numără și fosta contra-candidată a lui Trump, Hillary Clinton.

Pe de altă parte, au fost postări de Twitter care au negat cu vehemență informațiile oficiale privind tratamentul administrat lui Trump. În schimb, utilizatorii susțin că substanța administrată liderului de la Casa Albă este hidroxiclorochină, un tratament împotriva malariei.

Un efort concentrat

Specialiștii susțin că, în cazul dezinformării din jurul îmbolnăvirii președintelui american, este vorba despre campanii de tip copypasta – care înseamnă practic că același mesaj este propagat sub aceeași formă (sau una similară) de numeroase conturi, de unde și ”copy”-”paste”.

Deși Twitter, principala platformă afectată, susține că face eforturi în a monitoriza dezinformarea și a o combate, acolo unde acest lucru este posibil, o analiză a VineSight arată că teoriile conspirației despre Trump și COVID-19 s-au răspândit cu rapiditate. În numai câteva ore, diferite postări dezinformatoare au fost redistribuite de aproximativ 30.000 de ori, în timp ce postările QAnon pe același subiect au strâns 13.000 de retweet-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *