
Redactorul-șef al Meduza îndeamnă UE să interzică programele de spionaj
Într-un interviu pentru Politico, jurnalistul rus și redactor-șef al site-ului de știri Meduza, Ivan Kolpakov, a declarat că programele de spionaj ar trebui să fie interzise de Uniunea Europeană, deoarece „încalcă drepturile omului”.
„Dacă îl pot folosi împotriva unui jurnalist exilat, nu există garanții că nu îl pot folosi și împotriva jurnaliștilor locali”, a spus Kolpakov, făcând referire la cazul colegei sale Galina Timichenko.
El a adăugat, referindu-se la utilizarea programului de spionaj Pegasus, realizat de firma israeliană NGO Group: „Din nefericire, există o mulțime de fani în Europa, și nu vorbim doar de Polonia și Ungaria, ci și de țările din Europa de Vest”.
Galina Timichenko, spionată nu de Rusia, ci de o țară din UE
Declarația sa vine după noile dezvăluiri făcute de grupul pentru drepturile digitale Access Now în cazul pirateriei informatice a Galinei Timichenko. Chiar dacă Rusia a fost suspectată inițial, întrucât activitatea ei era critică la adresa regimului Putin, noi dovezi au indicat ca posibil vinovat serviciile de informații ale unei țări din UE. Nu este clar în acest moment care dintre ele ar fi putut face așa ceva și de ce.
O teorie este că hackingul a avut loc deoarece multe țări din zona baltică cred că agenți FSB sau GRU le-au trecut granițele printre activiștii și jurnaliștii ruși exilați.
Cu toate acestea, dacă această teorie este adevărată, ea nu ajută nici libertatea presei și nici nu liniștește comunitatea rușilor exilați.
„Se poate întâmpla și probabil că se întâmplă cu adevărat, dar, în opinia mea, nu justifică utilizarea unui astfel de instrument brutal precum Pegasus împotriva unui jurnalist independent proeminent”, a declarat editorul-șef al site-ului de știri independent rus Meduza despre această teorie.
Articole asemănătoare
Chelsea Manning se întoarce la închisoare, după ce a refuzat iar să depună mărturie în cazul lui Assange
Jurnaliștii ucraineni, premiați cu premiul Pulitzer pentru curajul lor
Guvernul vrea ca CNA să aibă putere de dezicie asupra conținutului de pe YouTube. Ce efect ar putea avea adoptarea unei astfel de măsuri
Microsoft, mulțumită de structura de conducere a OpenAI, în ciuda scandalului demiterii lui Altman
Recomandările redacției: Ce este deinfluencing, viitorul Threads și cum să ne ferim de recenziile false