Publicația New York Times, acuzată de fake news
Publicația New York Times a fost acuzată de “iresponsabilitate” și abandonarea principiilor jurnalistice după ce a publicat un articoll în care sugera că actuala ambasadoare americană la ONU, Nikky Haley, a cheltuit 52.000 de dolari din bugetul Departamentului de Stat pentru cumpărarea unor perdele pentru apartamentul de lux pe care îl folosește ca reședință oficială. În realitate, achiziția obiectelor de decor și închirierea apartamentului fuseseră aprobate în timpul Administrației Obama. În urma criticilor, ziarul a fost nevoit să includă o notă editorială în care a recunoscut că a acuzat-o “în mod nejustificat” pe ambasadoarea Haley. Scandalul declanșat de articolul din New York Times a reaprins discuția despre fake news și responsabilitatea presei de a relata evenimentele cu o doză de obiectivitate.
Titlul original al materialului din New York Times a fost “Nikki Haley’s View of New York is Priceless. Her Curtains? $52,701”. Articolul a fost ilustrat cu o imagine a ambasadoarei Haley, numită în funcție de președintele Donald Trump. Potrivit informațiilor din articol, Departamentul de Stat a cheltuit peste 52.000 de dolari pentru perdele “personalizate și mecanizate”, folosite într-un apartament aflat vis-a-vis de sediul ONU din Manhattan, care este utilizat în prezent de ambasadoarea Haley. Ziarul a explicat că perdelele au fost cumpărate pentru a decora apartamentul de lux folosit de Haley pe First Avenue.
Haley este primul ambasador american la ONU care locuiește în acel apartament, după ce o companie chineză a achiziționat hotelul Waldorf-Astoria, iar Departamentul de Stat a considerat că hotelul nu mai respectă condițiile de securitate. Oficialii au decis să închirieze apartamentul în care locuiește ambasadorul american la ONU cu 58.000 de dolari pe lună.
Abia după cinci paragrafe, articolul a citat un purtător de cuvânt al ambasadoarei Haley care explică că planurile de achiziție a perdelelor au fost făcute în timpul administrației lui Barack Obama. “Un purtător de cuvânt al doamnei Haley a declarat că planurile de a cumpăra perdelele au fost făcute în 2016, în timpul administrației Obama”, se arată în material. Purtătorul de cuvânt al lui Haley a precizat că ambasadoarea nu a avut niciun cuvânt de spus în alegerea perdelelor. De asemenea, decizia de a închiria apartamentul a fost făcută tot în perioada fostei administrații, iar contractul a fost semnat de guvern, care consideră locația “o investiție”.
Articolul din New York Times a făcut referire la cumpărarea perdelelor în contextul deciziei de înghețare a angajărilor la Departamentul de Stat, hotărâtă de Administrația Trump. Ziaristul a subliniat că achiziționarea și instalarea perdelelor s-au suprapus cu reducerile bugetare planificate la Departamentul de Stat, cu eliminarea unor proiecte și reducerea numărului de americani care reprezintă țara în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
Așa cum era de așteptat, reacțiile la materialul din New York Times au fost imediate, politicieni democrați și analiști liberali au criticat cheltuielile exagerate făcute de ambasadoarea Haley. “Cum poți, pe de o parte, să le spui diplomaților că nevoile lor de bază nu pot fi satisfăcute și, pe de altă parte, să cheltui mai mult de 50.000 de dolari pe un sistem personalizat de perdele pentru ambasadorul ONU?” s-a întrebat Brett Bruen, oficial în Administrația Obama, în timp ce congresmanul democrat Ted Lieu din California a cerut lansarea unei anchete privind cheltuielile făcute de ambasadoarea americană la ONU.
În discuție au intervenit mai mulți ziariști și personalități din Statele Unite care au ridiculizat-o pe Haley pentru achiziția obiectelor de decor. Un jurnalist de la New York Times a scris pe Twitter: “Pentru 52.701 dolari, noile perdele ale lui Nikki Haley, finanțate de contribuabili, ar face bine să fie speciale”, în timp ce altul a răspândit articolul pe conturile de social media, caracterizându-l drept “cea mai recentă reamenajare a locuinței / decorului de pe frontul diplomatic al epocii Trump”.
La câteva ore după publicarea materialului online, publicația a revenit însă cu precizări, incluzând o notă editorială în care a recunoscut că a acuzat-o “în mod nejustificat” pe ambasadoarea Haley pentru cheltuielile exagerate. Conducerea ziarului a precizat că obiectele fuseseră cumpărate în timpul Administrației Obama și că a greșit atunci când a lăsat să se înțeleagă că Haley a fost cea care a aprobat achiziția. Noul titlu este: “State Department Spent $52,701 on Curtains for Residence of U.N. Envoy”.
“O versiune anterioară a acestui articol și titlul său au creat o impresie nedreaptă cu privire la cine a fost responsabil pentru achiziția în cauză. În timp ce Nikki R. Haley este actualul ambasador la Organizației Națiunilor Unite, decizia de a închiria reședința ambasadorului și de a cumpăra perdelele a fost făcută în timpul Administrației lui Obama, potrivit actualilor și foștilor oficiali”, se scrie în nota ziarului. “Articolul nu ar fi trebuit să se concentreze pe doamna Haley, nici nu ar fi trebuit să fie folosită o fotografie de-a ei. Articolul și titlul au fost editate pentru a răspunde acestor preocupări, iar fotografia a fost eliminată”.
Articole asemănătoare
BBC, Reuters, AFP și alte instituții internaționale de presă fac apel la solidaritate cu jurnaliștii din Gaza
Unul dintre apropiaţii şefei TVR a fost demis după ce a schimbat ilegal grila postului din Cluj
Neînțelegerile privind prime time-ul TVR se mută în instanță. Ionuț Cristache vrea ca emisiunea sa să revină la ora 21
Cele mai mari rețele sociale lansează o unitate pentru detectarea dezinformării în Australia
Răspândirea virusului Covid-19 poate fi prezisă cu termometre inteligente