Propaganda rusă insinuează că Occidentul beneficiază de moartea lui Navalnîi

Protestors light candles on February 16, 2024 in front of the Russian embassy in Prague, after the announcement that the Kremlin's most prominent critic Alexei Navalny had died in an Arctic prison. Navalny's death after three years in detention and a poisoning which he blamed on the Kremlin deprives Russia's opposition of its figurehead at time of intense repression and Moscow's campaign in Ukraine. (Photo by Milan Kammermayer / AFP) (Photo by MILAN KAMMERMAYER/AFP via Getty Images)

În cadrul unei divergențe puternice între mass-media de stat din Rusia și platformele de socializare, moartea anunțată a liderului opoziției Alexei Navalny a provocat un contrast puternic în ceea ce privește acoperirea și reacțiile.

Canalele de televiziune de stat rusești și-au limitat acoperirea morții subite a celui mai înverșunat opozant al lui Putin la poziția oficială a autorităților, fără a oferi informații contextuale despre trecutul lui Navalny sau despre motivele încarcerării sale. De asemenea, au întârziat transmiterea știrii: Channel One și Rossiya 1, cele mai urmărite canale din țară, au avut nevoie de aproape 45 de minute și, respectiv, o oră pentru a informa publicul despre decesul lui Navalnîi, conform BBC.

Mai mult, s-a observat că unul dintre canale chiar s-a referit la el doar ca „Navalnîi”, fără a furniza numele său complet – semn că încerca să îl depersonalizeze pe politician.

Acei politicieni liberali care au încercat să își exprime condoleanțele nu au mai reușit să facă acest lucru. Acesta a fost cazul unui alt canal popular de televiziune de stat, gazda întrebându-l pe politician ce legătură aveau condoleanțe cu subiectul pe care îl discutau.

Social media amplifică știrile

În schimb, platformele de socializare, în special X (fostul Twitter) și Telegram, au fost pline de discuții despre dispariția anunțată a lui Navalnîi. Postările legate de politicianul rus au devenit rapid subiecte în trend pe X și au adunat sute de mii, dacă nu milioane, de vizualizări pe Telegram.

Unii dintre susținătorii politicianului din interiorul și din afara Rusiei și-au exprimat neîncrederea și regretul față de decesul lui Navalnîi. Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus devenit critic al lui Putin, a scris pe Telegram: „Dacă acest lucru este adevărat, atunci, indiferent de motivul formal, Vladimir Putin poartă personal responsabilitatea pentru moartea prematură”.

În timp ce personalități proeminente care simpatizează cu cauza lui Navalnîi l-au arătat cu degetul pe președintele rus Vladimir Putin, personalități pro-guvernamentale au insinuat că Occidentul sau opoziția rusă ar putea beneficia de pe urma morții lui Navalnîi.

„Nici măcar nu voi începe să le explic că toată lumea l-a uitat de mult pe [Navalnîi], că nu avea rost să-l ucidă, mai ales înainte de alegeri, că ar fi fost benefic pentru forțe complet opuse”, a declarat Margarita Simonyan, redactor-șef al postului internațional de stat RT.

Prezentatorul Channel One, Anatoli Kuzichev, a afirmat, de asemenea, că Navalny a fost „uitat în siguranță chiar și de asociații săi” și a speculat că moartea sa ar fi putut fi „un accident” sau poate un act de „sabotaj teribil”.

În aceeași ordine de idei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a sugerat că există ceva „revelator” în ceea ce privește rapiditatea reacției liderilor occidentali: „Nu a existat încă nicio examinare medico-legală, dar concluziile Occidentului sunt pregătite”, a spus ea.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri