Proiect de hotărâre de guvern: identificarea video la distanță pentru anumite proceduri digitale

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise până în 7 noiembrie inclusiv, pe adresa de e-mail [email protected].

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) ne cere părerea despre un proiect de hotărâre de guvern (HG) privind normele pentru procedura de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video.

Ce prevede propunerea de HG

Prin viitorul sistem, identificarea cetățenilor se va face prin coroborarea imaginii video cu date sau informaţii obţinute din surse credibile și independente, pe bază de acorduri sau parteneriate încheiate între instituții și furnizori de servicii de identificare, ca de exemplu:

  • bazele de date ale Direcției Generale de Evidență a Persoanelor;
  • ale Inspectoratului General pentru Imigrări;
  • ale oricăror autorități publice;
  • baze de date private care conțin informații de la autorități publice;
  • rapoarte de audit;
  • documente fiscale;
  • extrase de cont.

Identificarea persoanei la distanță prin mijloace video se va face respectând Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

Prestatorii de servicii de încredere sunt persoane fizice sau juridice care prestează servicii de semnătură electronică de tip calificat sau necalificat. Acești prestatori vor fi obligați să notifice ADR înainte de a-și începe activitatea. Cu alte cuvinte, înainte ca cineva să solicite un certificat de semnătură electronică, va trebui să se identifice la distanță prin video, printr-unul dintre acești prestatori. Este o procedură pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat-o acum ceva timp pentru înregistrarea în Spațiul Virtual Privat.

„Ideea e bună, implementarea îmi pare extem de birocratică și… naționalistă… În loc să facem o procedură simplă, în care un furnizor român să poată folosi orice funizor extern care e deja mai avansat (sunt cu zecile – Idnow, Onfido etc.), facem un proces de notificare, cu asigurare de răspundere civilă de 100.000 de euro, cu altele… Hârtiile se depun «conform cu originalul»”, a scris pe LinkedIn Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Tipuri de certificate pentru semnături electronice

Potrivit site-ului Avocatnet.ro, există două tipuri:

  1. Certificatul pentru semnătură electronică avansată este emis de către MAI și este unul cu nivel de securitate medie. Se utilizează pentru autentificare și semnare în raport cu sistemele informatice ale MAI și cu sistemele informatice ale altor instituții publice sau private.
  2. Certificatele calificate pentru semnătură electronică sunt cele emise de către prestatori calificați de servicii de încredere, listați într-un registru european.

Actul normativ aflat în dezbatere publică este încă în stadiul de propunere și trebuie să străbată mai multe etape până la adoptare și intrare în vigoare. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise până în 7 noiembrie inclusiv, pe adresa de e-mail [email protected].

Foto: Gerd Altmann (Pixabay)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *