Programul de spionaj Pegasus a fost instalat pe telefonul soției lui Jamal Khashoggi

Conform unei analize The Washington Post, o agenție guvernamentală din Emiratele Arabe Unite a instalat programul de spionaj Pegasus pe telefonul lui Hanan Elatr, soția lui Khashoggi, cu câteva luni înainte de moartea acestuia. Analiza a fost realizată de laboratorul de cercetare în domeniul confidențialității și securității Citizen Lab, la cererea ziarului american.

Potrivit raportului, cele două telefoane Android deținute de Hanan Elatr și analizate de cercetătorii de la Citizen Lab au arătat că o persoană necunoscută a folosit unul dintre telefoane pentru a încărcat spyware-ul Pegasus pe smartphone. Asta s-ar fi întâmplat după ce agenții de securitate de la aeroportul din Dubai au confiscat telefonul de la Hanan Elatr. O analiză suplimentară a indicat că site-ul web de unde a fost instalat Pegasus a fost controlat de grupul NSO (compania dezvoltatoare a spyware-ului) în numele unui client din Emiratele Arabe Unite.

Bineînțeles, grupul NSO a negat că programul său de spionaj ar fi fost folosit pentru a-l viza pe Khashoggi sau pe oamenii din jurul său, inclusiv pe Hanan Elatr, dar analiza laboratorului de cercetare este greu de combătut. Compania NSO s-a aflat în mijlocul unui scandal în această vară, în urma dezvăluirilor conform cărora Pegasus a fost folosit pentru a spiona jurnaliști, activiști și politicieni din întreaga lume.

Recent, o echipă de cercetare a Google a vorbit despre sofisticarea tehnică a Pegasus când vine vorba de exploatarea vulnerabilităților. În postare, cercetătorii oferă detalii despre un exploit denumit „zero-click” prin care telefonul mobil al unei ținte poate fi compromis prin simpla trimitere a unui mesaj SMS care conține un link. Ținta nici măcar nu trebuie să deschidă sau să citească mesajul pentru a fi spionată. Echipa de cercetare a Google a numit Pegasus ca fiind cel mai puternic spyware existent.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri