TikTok este, în acest moment, în centrul unor scandaluri politice grave ce ar putea schimba modul de funcționare al companiei. În Europa, alegerile din România au arătat neregulile și incapacitatea platformei de a face față unei operațiuni de influență, iar în SUA, apropierea de guvernul chinez riscă să împingă TikTok spre o suspendare totală.
Anul 2024 a fost marcat de alegerile electorale desfășurate pe întreg globul, însă problemele politice s-au resfrânt și asupra unor actori non-politici. TikTok, în mod particular, este criticată pe ambele părți ale Atlanticului, iar guvernele nu par dispuse să fie îngăduitoare.
În Europa – nerespectarea integrității electorale
Alegerile din România, primul tur prezidențial în special, au fost viciate, iar alegătorii manipulați. Aceasta a fost concluzia Curții Constituționale a României (CCR), care a hotărât anularea alegerilor prezidențiale, pe baza rapoartelor desecretizate din CSAT, care indică că Rusia și oamenii din spatele lui Călin Georgescu s-au folosit de TikTok pentru a influența votul.
Autoritățile române au făcut front comun și au denunțat lipsa de acțiune a platformei de social media, dar și faptul că legea europeană DSA (care reglementează serviciile online) a fost încălcată flagrant – din cauza nerespectării integrității electorale.
Comisia Europeană (CE) a dat curs acestor îngrijorări și a ordonat TikTok să păstreze toate datele legate de alegerile din România pentru a fi disponibile la o dată ulterioară când anchetele oficiale vor fi pornite. La nici o zi distanță, CE a revenit și a cerut TikTok date suplimentare care să se refere la informațiile prezentate de serviciile secrete române în documentele CSAT.
Alegerile din România ridică, pentru prima oară, întrebări serioase despre eficiența reglementărilor UE a platformelor de social media, în contextul alegerilor electorale. Devine tot mai greu de crezut că TikTok va reuși să scape de sancțiunile presupuse de încălcarea DSA, însă acest lucru se va întâmpla după ce principiile de integritate electorală nu au fost respectate. Legea DSA se vrea un mecanism de prevenție, nu unul de simplă reacție.
Varianta suspendării a fost vehiculată o perioadă (din fericire, nimeni nu a privit cu ochi buni asta), însă acest gest extrem nu reprezintă o soluție. Nu același lucru se poate spune de situația TikTok de peste ocean.
În SUA – risc la adresa securității naționale
Legăturile TikTok cu China, prin intermediul companiei-mamă, ByteDance, au fost suficiente pentru a face autoritățile americane să ceară platformei să se decupleze de guvernul de la Beijing. Cum? Prin ruperea de ByteDance.
TikTok a refuzat public această variantă și a acționat în instanță proiectul de lege ce presupune această rupere. În acest weekend, însă – pe 6 decembrie – instanța din SUA a dat câștig de cauză autorităților, lucru ce înseamnă că TikTok trebuie să se despartă de compania-mamă sau riscă să fie suspendată pe teritoriul SUA.
Șeful TikTok a spus că va ataca decizia la Curtea Supremă a SUA, într-o încercare de a scăpa de ordinul de rupere, dar și pentru a câștiga mai mult timp înainte de 19 ianuarie – data limită până când TikTok ar trebuie să se despartă de ByteDance.
Până acum, nici ByteDance, nici TikTok și nici China nu s-au arătat dornice să pună în aplicare ordinul SUA, iar asta înseamnă că platforma se îndreaptă spre o suspendare totală. TikTok are 170 de milioane de utilizatori în SUA, iar mai mulți influenceri de acolo deja au început să migreze către Instagram și YouTube, locuri unde le-au cerut fanilor să-i urmeze.
Ce este la fel de interesant e calendarul politic din luna ianuarie. În mod oficial, termenul acordat TikTok cade în mandatul actualei administrații prezidențiale, dar Donald Trump urmează să fie investit ca președinte pe 20 ianuarie. În timpul campaniei electorale, Trump a susținut că se va opune suspendării TikTok, deși acest proces a fost început de administrația sa, în 2020.
Dacă reușește să primească o amânare, TikTok ar putea să depășească termenul limită de pe 19 ianuarie, însă șansele sunt mici. Dincolo de asta, decizia instanței și faptul că principala forță politică care a trecut proiectul de lege de suspendare prin Congresul american a fost partidul Republican, îl constrâng destul de mult și pe Donald Trump.
Cu amenzi grele în Uniunea Europeană și cu o posibilă suspendare în SUA, problemele politice ale TikTok devin o piatră de moară tot mai grea pentru companie. Deși se prezintă public ca o simplă platformă de divertisment, ramificațiile conținutului și a algoritmului netransparent de recomandare transformă TikTok într-un element ce – dacă e să ne luăm după guvernele occidentale – poate destabiliza o democrație.
Leave a Comment