Privarea de libertate a jurnaliștilor a înlocuit asasinatele. Aproape 500 de lucrători media, închiși
Privarea de libertate a jurnaliștilor pentru munca lor a devenit o metodă de opresiune populară în rândul regimurilor iliberale, înlocuind astfel asasinatele. Organizația internațională Reporters without Borders remarcă că acest număr a ajuns, în 2021, la un record, după 26 de ani de publicare a raportului anual privind situația presei.
Aproape 500 de lucrători media se află în spatele gratiilor în acest moment. Din cei 488 de jurnaliști aflați în închisoare la jumătatea lunii decembrie 2021, 60 dintre aceștia sunt femei – cu cu 33% mai mult decât aceeași perioadă anul trecut.
Cele mai multe jurnaliste reținute (19) se află în China, care este și statul cu politicile anti-presă cele mai dure al cincilea an la rând, iar Belarus deține mai multe femei jurnaliste (17) decât bărbați (15).
Alături de China, pe lista țărilor unde mass-media este văzută ca un pericol se află Myanmar, care la începutul anului a trecut printr-un coup d’état, și Belarus, care și-a intensificat opresiunile asupra presei după contestarea realegerii lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte.
Însă anul acesta a adus și vești oarecum bune, după cum remarcă RSF: mai puțin de 50 de jurnaliști au fost uciși de la începutul anului 2021 și până în decembrie. Cauza, arată organizația, ar fi scăderea intensității conflictelor din Siria, Irak și Yemen.
Totuși, în medie, aproape un jurnalist pe săptămână este ucis în legătură cu munca sa. Peste 60% din lucrătorii media omorâți au fost vizați și eliminați în mod deliberat, cu țări precum Mexic, Afganistan, Yemen și India în topul celor mai periculoase.
Articole asemănătoare
Declarații contradictorii. România spune că va dona vaccinuri Moderna Coreei de Sud, guvernul de la Seul neagă informația
”Call of Duty” va modera chatul vocal cu ajutorul inteligenței artificiale
Editiadedimineata: Politică și circ. Prima confruntare televizată a candidaților la Președinția Statelor Unite
Jurnalismul, prin ochii jurnaliștilor. Cum s-a văzut Ziua Internațională a Libertății Presei în România
Imaginile cu jurnaliștii Digi24 în Israel au fost scoase din context