Noile planuri ale Meta: bani virtuali, NFT-uri și servicii de împrumut
Se pare că Meta nu vrea să renunțe la proiectele sale ce țin de monedele digitale, chiar dacă experimentele anterioare au eșuat lamentabil. Deși proiectul Diem finanțat de Meta a sfârșit prost, gigantul american nu se dă înapoi când vine vorba de produse financiare.
Ambițiile Meta se îndreaptă acum spre monede virtuale, NFT-uri, token-uri speciale și -dacă îți vine să crezi- servicii de împrumut. Conform Financial Times, toate acestea fac parte din noua strategie a Meta de a căuta surse alternative de venit. De asemenea, compania mizează pe implementarea acestor funcții -pe care le consideră atrăgătoare- pentru a se asigura că tot mai mulți dintre utilizatori vor dori să rămână pe platformele Meta. Nu trebuie să uiți că popularitatea acestor platformelor (anume Facebook și Instagram) este în scădere, fiindcă tot mai mulți tineri preferă TikTok sau Twitter.
Bani virtuali, NFT-uri, token-uri și împrumuturi
Planurile Meta pentru viitor par să fie pe cât de multe, pe atât de răsfirate. Dacă vor funcționa, rămâne de văzut, dar compania pare hotărâtă să introducă aceste funcții pentru a-și asigura sursele de venit.
Monedele digitale dezvoltate de Meta sunt încă în faza incipientă, însă angajații care lucrează la acest proiect au ajuns să le numească ”Zuck Bucks” (o trimitere la Mark Zuckerberg), conform surselor Financial Times. Sincer, dacă produsul final ajunge să fie numit altcumva o să fiu foarte dezamăgit.
Ce este important de notat este faptul că Zuck Bucks nu va fi o criptomonedă, ci vor fi bani virtuali. Mai exact, vor funcționa ca orice monede pe care le întâlnești în jocurile video; vor avea valoare doar în sistemul în care au fost create. În cazul de față, vor avea valoare doar în sistemul Meta.
Token-urile despre care vorbește raportul intern analizat de Financial Times, se referă la recompense pe care Facebook le oferă utilizatorilor care au ”contribuit semnificativ” în grupurile din care fac parte. Nu este încă destul de clar ce anume înseamnă aceste token-uri pentru cei care le primesc, dar raportul intern vorbește de ”token-uri sociale” și ”token-uri de reputație”, deci pot fi doar un mijloc prin care comunitatea îi face mai vizibili pe acei utilizatori care o ajută să se dezvolte.
În ceea ce privește serviciile de împrumut, Meta pare interesată de a oferi împrumuturi pentru IMM-uri și promite rate avantajoase. Financial Times notează că, deși proiectul este departe de a fi gata, Meta ar fi discutat cu potențiali parteneri de creditare astfel încât procesul să se desfășoare cât mai bine.
Proiectul NFT-urilor este cel mai avansat dintre toate și conform surselor citate de Financial Times, Meta plănuiește să implementeze funcția ce permite postarea și distribuirea de NFT-uri pe Facebook la mijlocul lunii mai a acestui an. NFT-urile pot fi monetizate prin „taxe și/sau reclame„, conform notei interne a companiei.
”Nu avem nicio actualizare de împărtășit astăzi. Luăm în considerare în permanență noi inovații de produse pentru oameni, întreprinderi și creatori. În calitate de companie, ne concentrăm pe construirea unui metaverse, iar acest lucru include modul în care ar putea arăta plățile și serviciile financiare”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru The Verge.
Va fi interesant de urmărit cum Meta va jongla cu toate aceste proiecte, mai ales că -în momentul de față- compania nu își mai permite eșecuri. Cu TikTok care îi suflă în ceafă, cu tot mai multe guverne care caută să reglementeze situați giganțiilor din tech și cu toate procesele pe rol, Meta trebuie să calce cu grijă dacă vrea să rămână în topul celor mai importante companii din domeniu.
Articole asemănătoare
Avertismentul unui expert internațional: Rusia s-ar putea amesteca în alegerile din Brazilia și India
Agenții de publicitate cheltuiesc 2,6 miliarde de dolari pe site-uri web de dezinformare
Aplicațiile mobile anti-COVID, o speranță tehnologică
Jurnalista rusă care a protestat la TV, reținută pentru scurt timp
Facebook nu reușește să modereze grupurile extremiștilor islamici