Președintele Mexicului condamnă atacul asupra unui jurnalist, apoi îl denigrează

MEXICO CITY, MEXICO - DECEMBER 16: President of Mexico Andres Manuel Lopez Obrador looks on as part of the daily briefing at Palacio Nacional on December 16, 2021 in Mexico City, Mexico. (Photo by Hector Vivas/Getty Images)

Președintele Mexicului pare că nu se poate hotărî ce tip de discurs să aleagă: la doar câteva zile după ce a condamnat tentativa de asasinat asupra unui cunoscut jurnalist, îl denigrează pe acesta și mass-media pentru că ar proteja anumite grupuri de interese.

În timpul unei conferințe de presă care a avut loc la începutul săptămânii, președintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a descris pe unii jurnaliști pe care i-a numit drept „purtători de cuvânt ai conservatorismului”, inclusiv pe prezentatorul de televiziune și radio Ciro Gomez Leyva – care a scăpat recent dintr-un atac armat, conform Reuters.

„Acum ei fac pe victimele. (Dar) ei sunt elita, din cele mai selecte media”, a spus el, explicând că unii jurnaliști sunt plătiți bine pentru a proteja reputația unor grupuri importante.

Criticile președintelui îngăduie crimele împotriva lucrătorilor din mass-media

Potrivit diferitelor surse din domeniul drepturilor jurnaliștilor, 11 sau 13 jurnaliști au fost uciși numai în acest an în Mexic – un număr care a crescut de la preluarea mandatului de către Andres Manuel Lopez Obrador.

Și în timp ce actualul președinte mexican neagă faptul că pune jurnaliștii în pericol, experții cred că discursurile sale frecvente împotriva presei și a lucrătorilor din mass-media sporesc încrederea autorilor – care, se crede, provin în cea mai mare parte din crima organizată.

O analiză făcută cu privire la referirile frecvente pe care Obrazdor le-a făcut la adresa mass-media arată că acesta a criticat mass-media de șase ori pe lună, în medie, în ultimul an. De asemenea, datele arată că infracțiunile împotriva jurnaliștilor au crescut cu 85% de când se află în funcție, în comparație cu mandatul predecesorului său.

Jurnaliștii din Mexic ar trebui să-și blindeze mașinile

Unul dintre jurnaliștii menționați de președintele mexican este Ciro Gomez Leyva, un cunoscut prezentator de radio și televiziune care a fost recent ținta a doi bărbați înarmați pe motocicletă. În momentul atacului, Gomez Leyva se afla în mașina sa blindată, conducând spre casă. Din fericire, el a scăpat nevătămat – dar numai pentru că mașina sa a rezistat gloanțelor trase asupra sa.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Un alt jurnalist din Mexic a fost ținta unui atac armat. Mașina sa i-a salvat viața

La două sute de metri de casa mea, două persoane pe o motocicletă au tras în mine, aparent cu intenția clară de a mă ucide”.

Dacă nu ar fi fost mașina sa, care este un SUV blindat, probabil că acum ar fi fost rănit sau, mai rău, mort. Imaginile pe care le-a împărtășit pe rețelele de socializare arată că gloanțele nu au reușit să pătrundă prin geamurile mașinii.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri