Premiul Nobel pentru Pace s-ar putea duce către jurnaliștii care se luptă cu dezinformarea

OSLO, NORWAY - DECEMBER 10: A plaque depicting Alfred Nobel adorns the wall during the Nobel Peace Prize ceremony at Oslo City Town Hall on December 10, 2015 in Oslo, Norway. (Photo by Ragnar Singsaas/Getty Images)

Printre cei care au șanse acest an să fie distinși cu Premiul Nobel pentru Pace se numără și jurnaliștii care se luptă cu dezinformarea.

Institutul de cercetare a păcii Oslo, care face anual predicții privind câștigătorii premiului, consideră că lipsa unui favorit și infodemia deopotrivă sunt aspectele care ar putea determina Consiliul norvegian să aleagă o asociație de jurnaliști, conform Bloomberg.

Printre numele vehiculate de PRIO se numără și Comitetul pentru protejarea jurnaliștilor, o organizație non-guvernamentală americană care promovează libertatea presei și apără drepturile jurnaliștilor. Nici Reporters sans frontières (RSF) nu este de ignorat, susține Institutul.

Novaya Gazeta, un ziar rus cunoscut pentru investigațiile sale critice, ar putea fi un alt potențial câștigător.

„În timpul conflictului, este extrem de important ca jurnalismul să contribuie la furnizarea de informații despre ceea ce se întâmplă. Există un subiect mai larg, care devine din ce în ce mai prezent și mai clar, și este problema mai mare a știrilor false și a campaniilor de dezinformare, nu numai în teatrele de război”, a spus directorul PRIO, politologul Henrik Urdal.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace din acest an va fi anunțat pe 9 octombrie.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri