Premieră Google: Motor de căutare cenzurat pentru China

Google plănuiește să se extindă și în China, marcând astfel o exclusivitate, deoarece este pentru prima dată în aproape o decadă când un gigant al tehnologiei își lansează motorul de căutare în țară.

Motorul de căutare va fi adaptat politicii chineze, așadar, vor fi blocate site-uri care conțin informații despre drepturile omului, democraţie, religie şi proteste. Inginerii Google au conceput o aplicație specială numită  „Maotai” sau „Longfei” și a fost prezentată Guvernului de la Beijing.

„În prezent, cei mai mulți utilizatori de Internet din China nu pot accesa serviciile Google, deoarece acestea sunt blocate prin sistemul „Great Firewall”. Noua aplicație Google va respecta reglementările chineze privind cenzura, restricționând accesul la conținutul online pe care Administrația comunistă condusă de Xi Jinping îl consideră nefavorabil”, precizează The Intercept.

Atunci când o persoană efectuează o căutare, site-urile interzise vor fi eliminate de pe prima pagină a rezultatelor și va fi afișată o declarație de declinare a responsabilității care va indica faptul că „unele rezultate s-ar putea să fi fost eliminate din cauza cerințelor legale”. În exemplele citate în documentele site-urilor Web care urmează să fie supuse cenzurii sunt incluse și cele ale BBC BBC și enciclopedia online Wikipedia.

„Decizia Google de a se conforma cenzurii ar fi un dezastru mare pentru vârsta informației”, a declarat pentru The Intercept, Patrick Poon, un cercetător din cadrul grupului Amnesty International din Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *