Practicile de moderare ale Twitter, supuse judecății în Franța

Patru ONG-uri franceze au decis să acționeze în judecată Twitter pentru că nu ar lua măsurile necesare pentru a opri mesajele sau conținutul dăunător.

Conform Politico, cazul abordează o problemă de bază când vine vorba de reglementarea platformelor, anume resursele (fie ele umane sau financiare) pe care giganții tech le alocă în scopul moderării conținutului ilegal. Companiile tech precum Twitter, Facebook sau Google sunt reticente în a face publice informații cu privire la numărul de moderatori de conținut, însă lucrurile s-ar putea schimba de acum încolo.

ONG-urile au derulat un experiment între martie-mai 2020 în care au constatat că Twitter a eliminat doar 11,4% dintre tweet-urile instigatoare de ură și ilegale pe care le-au raportat. În paralel, au făcut acest experiment și pe Facebook, iar datele le-au arătat că acolo, conținutul raportat a fost șters în proporție de aproape 68%.

În urma plângerii depuse, instanța din Paris a ordonat Twitter să împărtășească informații concrete despre cum moderează conținutul de pe platforma sa de socializare. Cererea instanței este o premieră în Europa și reflectă într-o oarecare măsură, reglementările digitale pe care Uniunea Europeană le discută în această perioadă, reglementări care urmăresc să ofere mai multă transparență în ceea ce privește practicile de moderare.

În documentul consultat de Politico, instanța franceză a cerut Twitter să furnizeze numărul, locația, naționalitatea și limba persoanelor însărcinate cu procesarea conținutului în limba franceză raportat pe platformă, precum și numărul de postări raportate pe motiv de scuză a crimelor împotriva umanității și incitare la ură rasială; câte dintre acestea au fost eliminate și câte informații au fost transmise autorităților.

Până acum, compania nu doar că nu s-a conformat cerinței curții, dar a decis să recurgă la apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *