Popularitatea serviciilor AI ajută industria de microcipuri

Popularitatea și cerința pentru servicii de inteligență artificială se dovedește a fi benefică producătorilor de microcipuri, în special Nvidia. Creșterea explosivă a acestei industrii se datorează nevoii dezvoltatorilor de AI de microcipuri performante, care să oferă o putere de procesare suficent de mare ca programele să ruleze cât mai eficient.

Nvidia se află în vârful acesteri creșteri pentru că este cel mai important distribuitor de microcipuri, însă și alte companii din industrie (precum AMD sau Marvell Technology) au înregistrat creșteri semnificative. Conform Bloomberg, Nvidia a uimit când a oferit o estimare a veniturilor în trimestrul actual mai mare cu peste 50% față de așteptările analiștilor. Totul datorită cererii de cipuri din partea sectorului AI.

Capitalizarea Nvidia a crescut cu 184 de miliarde într-o singură zi, lucru ce a pus în mișcare toți producătorii de microcipuri. Financial Times afirmă că indicele Philadelphia Semiconductor Index – care urmărește 30 dintre cei mai mari producători de semiconductori din lume – a urcat săptămâna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni și a crescut deja cu 38% în acest an.

Cu toate acestea, șeful Nvidia, Jensen Huang, nu consideră ascensiunea inteligenței artificiale ca fiind lipsită de riscuri, motiv pentru care este de acord cu stabilirea unui cadru legislativ.

„Trebuie să fim foarte serioși în ceea ce privește siguranța AI. În cele din urmă, inteligența artificială este un produs sau un serviciu. Toate produsele și serviciile ar trebui să fie reglementate și ar trebui să fie sigure”, a declarat șeful Nvidia, citat de Bloomberg.

Dezvoltând subiectul, Huang a menționat că inteligența artificială reprezintă o oportunitate uriașă nu neapărat în sectorul tech, ci în descoperirea de noi medicamente sau înțelegerea și combatrea schimbărilor climatice. Două elemente care necesită un anumit nivel de reglementare, în mod implicit.

Legat de creșterea spectaculoasă a producătorilor de microcipuri, unii analiști se tem că popularitatea serviciilor AI (prin urmare și cerința acestora) va scădea treptat. Industria tech este cunoscută ca fiind plină de trenduri, multe dintre ele ajungând să fie uitate la fel de repede cum au apărut – îți mai amintești de NFT-uri?

Totuși, piața AI este una în continuă expansiune și este îmbrățișată de companii cu vechime și suficienți bani pentru dezvoltare, precum Google, Microsoft sau Meta, deci lucrurile nu sunt atât de superficiale ca în alte cazuri.

Creșterea înregistrată în special de companiile legate de inteligența artificială a generat îngrijorări legate de faptul că acest segment se află acum într-o bulă. În același timp, nu considerăm că această creștere a IA este nesustenabilă”, a declarat un analist de piață pentru Financial Times.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *