
PE trage un semnal de alarmă privind posibila imixtiune a unor forțe străine în alegerile următoare. Ce soluții au găsit europarlamentarii
Țările membre UE ce urmează să aibă alegeri sunt avertizate de către Parlamentul European cu privire la posibila imixtiune a unor forțe străine în scrutine.
Rezoluția adoptată joi, 10 octombrie, la Bruxelles, privește avantajul pe care l-ar putea câștiga forțe anti-UE, populiste și de extremă dreapta, ca urmare a implicării unor alte puteri în procesul decizional, informează Agerpres.
PE subliniază că imixtiunea poate consta în campanii de dezinformare pe social media, atacuri cibernetice ce pot afecta structuri-cheie sau chiar sprijinul financiar oferit diferiților candidați pentru alegeri.
În cadrul textului adoptat de europarlamentari este menționată și „natura extrem de periculoasă a propagandei ruse”, dat fiind faptul că numărul de cazuri de dezinformare remarcate s-a dublat în 2019 (998 de cazuri) faţă de 2018 (434 de cazuri).
Nu a fost uitată nici situația unor state precum Ucraina sau Muntenegru, politicienii de la Bruxelles condamnând acțiunile subversive împotriva țărilor ce își doresc sau chiar sunt în curs de aderare la Uniunea Europeană, mai informează sursa citată.
Europarlamentarii consideră că ar fi necesară transformarea East StratCom – o cale de comunicare a politicilor europene între Uniunea Europeană și statele estice de pe continent – într-o instituție de sine stătătoare, cu un buget mai mare. Rezoluția mai arată că este necesară o cooperare din partea companiilor tehnologice, fără a submina libertatea de exprimare, în limitarea fenomenului de dezinformare.
Rezoluţia a fost adoptată cu 469 voturi pentru, 143 voturi împotrivă şi 47 de abţineri.
Articole asemănătoare
Libertatea presei, pusă în pericol de slăbirea statului de drept și violență. Urmează o perioadă decisivă pentru jurnalism
Tăcerea presei costă cât un proiect de Centenar
”Un spion internațional” care se ocupă cu dezinformarea și știrile false. Cazul site-ului Genocidul.ro
Știm cine dictează strategia, cine face schimbările, cine schimbă antrenorii ca pe ciorapi. Și pe cine trebuie aruncată vina pentru eșec. O spune CNN
O glumă australiană care a ajuns fake news românesc: arestarea lui Bill Gates