Patru jurnaliști de la France24, suspendați pentru comentarii antisemite și pro-palestiniene pe social media
A judeca sau a nu judeca integritatea unui lucrător media pe baza postărilor sale pe rețelele sociale? Aceasta este întrebarea – sau cel puțin așa se pare, întrucât s-a mai iscat un scandal legat de postările făcute de jurnaliști pe conturile lor personale.
La nici o săptămână după ce BBC a intrat în vizorul opiniei publice pentru că l-a suspendat pe fostul fotbalist Gary Lineker din cauza criticilor sale publice la adresa guvernului, France24 a decis să suspende patru dintre jurnaliștii săi până la finalizarea unei anchete interne. Cei patru lucrători, dintre care trei sunt corespondenți în limba arabă, sunt acuzați că au postat tweet-uri care îndeamnă la genocid împotriva evreilor, dar și unele anti-israeliene.
Într-un comunicat dat publicității în seara zilei de 15 martie, France24 precizează că această măsură a fost necesară pentru a „proteja integritatea activității întregii redacții a canalului în limba arabă al FRANCE 24, al cărei conținut, atât la radio cât și pe platformele digitale, face din el un canal echilibrat și nepartizan, care verifică fapte și cultivă dezbateri constructive prin profesionalismul jurnaliștilor săi”.
Expozeul CAMERA
În așa-zisul expozeu făcut de CAMERA, se precizează că jurnalista Joëlle Maroun a scris, într-o postare din 2013 făcută pe contul personal: „L-au întrebat pe Hitler «ce ai făcut cu evreii?». El a răspuns «nimic extraordinar, [doar am făcut] un grătar cu băieții»”.
Într-un alt tweet, ea a scris: „Ridică-te, domnule Hitler, ridică-te, sunt câțiva oameni care trebuie să fie arși”, se arată în dezvăluire.
Un alt corespondent al cărui nume este menționat în expozeu este corespondentul din Ierusalim Laila Odeh. Împreună cu ea, Dina Abi-Saab, corespondentul de la Geneva, și Sharif Bibi, toți au folosit frecvent termenul „martir” în legătură cu palestinienii care au fost uciși în conflictele deschise dintre Israel și Palestina.
De exemplu, Sharif Bibi ar fi scris pe Twitter: „Auziți – din văpaia sângelui martirilor – din efortul revoluționarilor roșii – vă vom eradica, Israel, [chiar] din rădăcinile voastre”.
Elefantul din cameră
Cu toate acestea, este important de menționat că investigația care a dus la decizia France24 este făcută de o CAMERA, o organizație americană non-profit pro-Israel de monitorizare a presei. Numele complet al organizației este Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America. În plus, expozeul constă parțial în reportaje, parțial în opinia autorului/autorilor. Deși se pare că postările de pe Twitter ar putea fi adevărate, având în vedere că France24 spune că a efectuat și propria investigație, expunerea prezintă o opinie părtinitoare asupra unui subiect foarte delicat – precum tensiunile dintre Palestina și Israel.
CAMERA a atras critici pentru politicile și acțiunile sale încă din anii ’80. În 1993, Mitchell Kaidy, scriind în Washington Report on Middle East Affairs, a criticat eforturile CAMERA de a face presiuni asupra bibliotecilor universitare pentru a elimina cărțile pe care organizația le consideră ofensatoare, „virulent anti-israeliene”. De asemenea, organizația a încercat să folosească intimidarea pentru a reduce la tăcere anumiți jurnaliști și organizații și a încercat să influențeze în mod regulat politica. Au existat, de asemenea, acuzații că CAMERA a încercat să influențeze Wikipedia și să rescrie istoria palestiniană. Organizația a fost descrisă de mai multe persoane, printre care se numără personalități academice și jurnaliști, drept „lobby israelian”.
Deși este adevărat că jurnaliștii, ca orice altă persoană, ar trebui să fie trași la răspundere pentru acțiunile sau cuvintele lor, mai ales atunci când îndeamnă la acțiuni abominabile precum un genocid, trebuie să ne amintim că lucrătorii din mass-media sunt, de asemenea, oameni și au propriile prejudecăți și tragedii personale.
În plus, mulți jurnaliști arabi au avut de suferit din cauza politicilor israeliene. Să nu uităm de Shireen Abu Akleh, jurnalista care a fost împușcată în cap de un soldat israelian și care a murit ulterior – și nici de ancheta în care a trebuit să se implice SUA pentru a accelera procesul. Sau de jurnalistul care a murit în timp ce clădirea în care locuia era bombardată. Lista poate continua: manipularea organizației media prin informații false, doar pentru a atrage forțele palestiniene; afectarea mai multor instituții media internaționale și locale, ale căror sedii au fost distruse odată cu demolarea clădirii de către forțele israeliene.
Ideea este că ambele părți sunt atrase într-un conflict sângeros, unul care sfidează regulile internaționale și pune în pericol zilnic oameni nevinovați. Emoțiile sunt puternice, cu atât mai mult cu cât indivizii trăiesc propriile tragedii. Responsabilitatea este benefică pentru societate și toată lumea ar trebui să fie trasă la răspundere – dar este, de asemenea, important ca aceleași reguli să se aplice tuturor fără discriminare.
Articole asemănătoare
EXCLUSIV Dăncilă nu știe de glumă. Rareș Bogdan comentează războiul dintre premier și Times New Roman
Deutsche Welle și-a dublat audiența online cu Facebook Instant Articles
Mobilizare impresionantă pe Facebook: Excesul de zel al Poliției Române, taxat de cetățeni
Recomandare pentru jurnaliști de la Google: telefonul Android poate deveni cheie fizică de securitate
Conturile de WhatsApp a cel puțin șapte jurnaliști din Fâșia Gaza au fost blocate. Motivul este neclar