Un jurnalist palestinian, ucis în timpul unui atac aerian israelian. CPJ cere clarificări

Un jurnalist palestinian a fost ucis în decursul zilei de miercuri, în timpul unui atac aerian israelian asupra Fâșiei Gaza.

Yusuf Abu Hussein, care lucra pentru postul de radio The Voice of Al-Alqsa afiliat Hamas, și-a pierdut viața după ce etajele superioare ale clădirii în care locuia au fost lovite de bombe, arată CPJ.

Imaginile difuzate de televiziunea Qatari Al-Araby arată că cele două etaje superioare ale clădirii în care locuia omul de radio alături de soția și fratele său au fost distruse în timpul atacului. Restul clădirii nu pare a fi deteriorat semnificativ.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a solicitat Israelului să clarifice dacă Hussein a fost o țintă directă sau doar o victimă.

„Având în vedere distrugerea anterioară a Israelului a clădirii care adăpostea Voice of Al-Aqsa, nu putem ignora complet posibilitatea ca Yousef Abu Hussein să fie vizat în casa sa din cauza muncii sale. Autoritățile israeliene trebuie să explice de ce au bombardat casa unui jurnalist, un civil care era protejat de dreptul internațional. Armata israeliană trebuie să se asigure că operațiunile sale din Gaza nu dăunează jurnaliștilor sau știrilor”, a afirmat reprezentantul CPJ din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Ignacio Miguel Delgado.

Pe 12 mai, clădirea în care își desfășurau activitatea mai multe instituții media, printre care și radioul pentru care lucra victima, a fost distrusă de avioanele israeliene. Postul The Voice of Al-Alqsa și-a continuat însă activitatea, în ciuda

Sunt mai multe voci care afirmă că Yusuf Abu Hussein ar fi fost vizat direct de atac. Printre acestea se numără și o rudă de-a jurnalistului, care a afirmat în cadrul unei emisiuni TV că rezidenții clădirii nu au primit niciun apel pentru evacuare, dar și că autoritățile israeliene știau că Hussein este jurnalist.

Sindicatului Jurnaliștilor Palestinieni acuză, de asemenea, Israelul că l-a atacat în mod voit pe jurnalist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *