IDF a aflat ceea ce toată lumea știa deja: jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un soldat israelian

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au ajuns la concluzia, după aproape patru luni, că jurnalista americană de origine palestiniană Shireen Abu Akleh a fost, cel mai probabil, ucisă în urma unor „focuri de armă involuntare” trase de un soldat israelian care nu și-a dat seama că era din presă.

Autoritățile israeliene acceptă acum că Shireen Abu Akleh a fost împușcată de unul dintre soldații săi, după ce inițial declaraseră că nu era posibil să se știe cine a împușcat-o pe jurnalistă. Soldatul în cauză a fost identificat, chiar dacă numele său nu a fost dezvăluit, și îi pare rău, a declarat un ofițer al IDF, care a mai adăugat că a fost o greșeală.

Mai mult, soldatul în cauză „se afla într-un vehicul militar închis, sub foc continuu. Din interiorul vehiculului nu putea să vadă decât o zonă mică și nu știa că trage asupra unui jurnalist. Rapoartele soldatului la radio în timpul incidentului indică în mod clar o identificare greșită”, relatează Axios.

Din aceste motive, a fost stabilit că nu există suspiciuni de infracțiune penală, care ar justifica o anchetă penală.

„Nu a existat nicio situație în care un soldat IDF a țintit și a tras intenționat spre o persoană care nu era implicată în lupte sau spre un jurnalist”, a declarat ofițerul din cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului.

FDI a aflat ceea ce toată lumea știa deja

Abu Akleh a fost ucis în luna mai în orașul Jenin din Cisiordania, în timp ce acoperea o confruntare armată între protestatarii palestinieni și forțele israeliene. Ea a fost împușcată în cap și a murit ulterior la spital.

Mai multe investigații independente au ajuns la concluzia că jurnalista a fost lovită de un glonț tras de un soldat israelian. Printre acestea se numără mai multe organizații de presă, organismul ONU pentru drepturile omului și anchetatori independenți ai SUA (aceștia din urmă au declarat că incidentul a fost, cel mai probabil, neintenționat).

Până acum, IDF a desființat această idee. Schimbarea opiniei ar putea fi pusă pe seama faptului că, în ultimele săptămâni, administrația Biden a presat Israelul să publice cât mai curând posibil concluziile finale ale anchetei IDF.

Lipsa repercusiunilor este, însă, un aspect cu adevărat îngrijorător. Indiferent dacă țintirea jurnalistei a fost un act intenționat sau nu, un membru al mass-mediei a murit din neatenția unui soldat, pe care statul israelian îl iartă și decide să nu deschidă o anchetă penală. Cum ar fi arătat reacția Israelului dacă, în locul soldatului IDF, era un militant palestinian, care și el a făcut o greșeală pe care o regretă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *