Organizațiile de fact checking din Georgia, atacate de partidul de guvernământ
Partidul de guvernământ georgian a început să vizeze jurnaliștii, în special verificatorii de fapte, într-o campanie continuă de represiune politică.
Potrivit Poynter, partidul folosește un proiect fals de fact checking, precum și rețele vaste de conturi false de Facebook, pentru a discredita activitatea mass-media și de a crea neîncredere în rândul cititorilor. Platforma „In Reality” cataloghează analizele și investigațiile jurnaliștilor ca fiind fără fundament, însă printre ținte se numără și organizații ale societății civile, precum și ambasadori străini.
„Când numim acest lucru «pseudo-verificare a faptelor», nu este doar pentru că nu ne plac”, a declarat Malkhaz Rekvishili, redactor-șef al Factcheck Georgia, una dintre instituțiile media vizate.
„Nu au nicio metodologie adecvată publicată, nicio informație publică despre cine editează sau scrie postările, cine gestionează pagina. Dacă ceva este atât de deschis afiliat politic, nu credem că este un adevărat fact check”, a mai spus acesta.
În timp ce In Reality are doar 10.000 de urmăritori, se bucură de sprijin din partea persoanelor afiliate la partidul de guvernământ, ceea ce extinde reachul paginii.
În plus, o pagină afiliată mai degrabă cu Rusia decât cu guvernul georgian a publicat o imagine falsă care îl înfățișa pe un jurnalist, redactorul-șef al publicației georgiene de verificare a faptelor Myth Detector, în cătușe. Poynter notează că, deși jurnaliștii au făcut haz de necaz cu acest fals, acesta arată preferințele unor partide georgiene.
„Guvernul încearcă să creeze instituții alternative”, a declarat Kintsurashvili. „Nu este vorba despre critici bazate pe standarde profesionale, ci scopul este de a distruge mass-media care nu este controlată de partidul de guvernământ.”
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: Microsoft, Salesforce și Oracle participă la realizarea unui „certificat digital de vaccinare”
Organizația RSF este sceptică la promisiunile talibanilor privind respectarea libertății presei
Regina Elisabeta a Marii Britanii, victima unui fake news apărut în Nigeria
UE, SUA și Marea Britanie vor semna un tratat internațional cu privire la AI
O jurnalistă părăsește Washington Post după o anchetă internă privind o postare despre Biden