Orașul ucrainean Harkov, lovit puternic de dezinformarea rușilor

Pe măsură ce acțiunile militare din zona celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, continuă, Rusia a apelat la capacitățile sale de dezinformare pentru a stârni teamă în rândul locuitorilor. Scopul principal al acestor acțiuni este de a-i determina pe ucraineni să părăsească orașul. 

Analiza think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citată de cotidianul ucrainean Pravda, arată că operațiunea informatică a Rusiei determină o migrație masivă a milioane de oameni spre alte regiuni ale Ucrainei, conform G4Media.ro

Principalele voci ale acestei campanii de dezinformare sunt purtătorii de cuvânt ai Kremlinului. 

Purtătorii de cuvânt ai Kremlinului profită de îngrijorările legate de o viitoare operațiune ofensivă rusă împotriva orașului Harkov pentru a desfășura o operațiune informațională coordonată, în încercarea de a crea o panică exagerată în rândul ucrainenilor”, spune ISW.

Mai mult decat atât, aceste decizii ale Kremlinului vin în contextul capacității actuale limitate a Ucrainei de a se apăra aerian. Acțiunile Rusiei sunt intensificate, întrucât Moscova își dorește o victorie în Harkov înaintea sosirii ajutorului oferit de Statele Unite ale Americii. 

Cu toate acestea, o ofensivă terestră de succes asupra Harkovului este puțin probabilă dacă asistența militară a SUA pentru Ucraina ajunge într-un timp scurt. Șansele ca Kievul să continue să dețină controlul asupra Harkovului sunt direct legate de aprovizionarea corespunzătoare a armatei ucrainene.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri