Operațiunea „Spamouflage”: Meta a dejucat o amplă campanie de dezinformare pro-China

Într-un raport recent, Meta, compania mamă a rețelelor de socializare Facebook și Instagram, a dezvăluit că a dejucat o sofisticată campanie de dezinformare cunoscută sub numele de „Spamouflage”. Această campanie, coordonată de autoritățile de la Beijing, avea ca scop promovarea imaginii Chinei pe diferite platforme online.

Campania a fost una amplă și complexă, având ca ținte peste 50 de platforme și forumuri, inclusiv Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok, Reddit și Pinterest. Scopul ei principal era să disemineze narațiuni pro-China, să susțină politicile Beijingului și să critice Statele Unite, politica externă occidentală și criticii regimului chinez, cum ar fi jurnaliști și cercetători, relatează mai multe instituții media externe.

Meta a luat măsuri pentru a contracara această campanie, eliminând aproximativ 7.700 de conturi de Facebook și sute de alte pagini, grupuri și conturi de Instagram implicate în promovarea acestor narațiuni false. În plus, raportul a dezvăluit că operațiunea de dezinformare a avut ca ținte multe regiuni din întreaga lume, inclusiv Taiwan, Statele Unite, Australia, Regatul Unit și Japonia.

Un aspect notabil al acestei campanii a fost faptul că grupurile implicate au fost gestionate din diverse părți ale Chinei, sugerând că ar fi putut colabora dintr-un punct central. Aceste grupuri acționau în „ture clare”, cu activitate crescută în anumite intervale ale zilei, adaptate la fusul orar din Beijing. Acest mod de operare a oferit indicii că aceste grupuri ar putea să fie coordonate de o entitate comună sau chiar dintr-un birou central.

Meta a dezvăluit că grupurile de dezinformare au folosit infrastructura de internet similară și au postat conținut identic pe multiple platforme. De asemenea, au fost observate greșeli de scriere, amestecuri de limbi și formulări unice în postările acestor grupuri, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea lor.

Este remarcabil faptul că această campanie de dezinformare a avut o securitate operațională mai scăzută în comparație cu alte rețele similare identificate anterior de Meta. Aceasta s-a datorat folosirii repetitive a acelorași conturi și a postării frecvente a acelorași articole pe diverse platforme. „Titlurile foarte distinctive” și erorile gramaticale au constituit semnele acestei campanii.

Această dezvăluire aduce în prim-plan importanța combaterii dezinformării online și necesitatea ca utilizatorii să fie vigilenți în evaluarea conținutului pe care îl întâlnesc pe rețelele de socializare. De asemenea, subliniază faptul că eforturile de securitate cibernetică trebuie să fie în continuare consolidate pentru a preveni astfel de campanii de manipulare a opiniei publice.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri