OpenAI spune că 86 de meserii sunt „complet expuse” la inteligență artificială, inclusiv din jurnalism

Ar vrea, peste câțiva ani, ca acest articol să fie scris pentru tine de Inteligența Artificială? Un studiu publicat de OpenAI, compania din spatele ChatGPT, spune că jurnaliștii și analiștii de știri sunt printre cele mai expuse locuri de muncă la a fi „afectate de AI”.

Cercetătorii au descoperit, folosind cel mai recent model de învățare automată a limbajului (LLM) și expertiza umană, că aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile lor de lucru afectate de programe numite Generative Pre-trained Transformers, conform Euronews.

Mai mult, alți 19% dintre lucrători ar putea vedea cel puțin jumătate din sarcinile lor afectate.

Cu toate acestea, este important de remarcat că există neconcordanțe între ceea ce oamenii și IA consideră ca fiind înlocuibil. În timp ce cercetătorii umani au etichetat doar 15 ocupații ca fiind complet expuse, modelul lingvistic a etichetat 86 în același mod.

Printre ocupațiile identificate de oameni ca fiind 100% expuse se numără: matematicienii; contabilii; analiștii financiari; scriitorii și autorii; designerii web.

Printre ocupațiile identificate de modele lingvistice ca fiind 100% expuse se numără: matematicienii; contabilii; analiștii de știri și jurnaliștii; secretarii juridici; managerii de date clinice; analiștii de politici privind schimbările climatice.

„Am observat că majoritatea ocupațiilor prezintă un anumit grad de expunere la BPT-uri, ocupațiile cu salarii mai mari prezentând, în general, mai multe sarcini cu expunere ridicată”, au concluzionat autorii.

Ce înseamnă mai exact „expunere ridicată”

Documentul descrie termenul de „expunere” ca fiind o măsură prin care se apreciază dacă accesul la un sistem alimentat de GPT ar putea reduce cu cel puțin 50% timpul necesar unui om pentru a efectua o anumită sarcină de lucru. Acesta nu „face distincție între efectele de creștere a forței de muncă sau de înlocuire a forței de muncă”.

Ceea ce înseamnă că anumite părți ale muncii ar putea fi înlocuite de anumite programe, economisind lucrătorilor „o cantitate semnificativă de timp pentru a îndeplini o mare parte din sarcinile lor”.

În plus, lucrarea are propriile sale limitări, descrise de unul dintre cercetători într-o postare pe Twitter. Printre acestea se numără sensibilitatea lui ChatGPT, care este „sensibil la modificări în formularea rubricii, ordinea și compoziția promptului”.

Cu alte cuvinte, este dificil de stabilit pe deplin cât de mult ar lua AI din munca lucrătorilor. Ceea ce este clar este că tendința este aici pentru a rămâne, iar Inteligența Artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în viața noastră.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri