Ocupanții ruși ar fi răpit un jurnalist ucrainean

De Oleh Baturin, un jurnalist din orașul Kakhovka din regiunea Herson, nu se mai știe nimic din seara zilei de 12 martie. Ultima oară l-ar fi văzut soția sa, căruia Baturin i-ar fi spus că se duce să se întâlnească cu un apropiat la o benzinărie din apropierea casei lor.

La 16:50, după 20 de minute de când jurnalistul ar fi plecat de acasă, chat-urile locale vorbeau despre un grup de soldați ruși aflați în apropierea benzinăriei.

„În jurul orei 16.30, Oleh a mers la ședință, lăsându-și acasă telefonul și actele. A promis că se întoarce în 20 de minute. Dar el nu s-a întors”, a spus soția jurnalistului, conform Harkov Human Rights Protection Group, care citează The Institute of Mass Information.

Ce s-a întâmplat cu Oleh Baturin rămâne un mister. Însă momentul dispariției sale coincide cu relatările unui deputat al Consiliului Regional Herson, Serhiy Khlan, despre planurile rușilor de a înființa așa-numita „republică populară Herson”, prin organizarea unui pseudo-referendum. Printre persoanele care au redistribuit postările oficialului local se numără și Baturin, care lucrează pentru ziarul Novy Den’ (tradus Ziua Nouă).

Este important de menționat că orașul Kakhovka nu este sub ocupația rusă, spre deosebire de orașul învecinat, Noul Kakhovka.

În aceeași zi, 12 martie, Centrul pentru Investigații Jurnalistice din Ucraina a raportat că aleșii regionali din Herson au fost chemați de reprezentanții ocupanților ruși cu o propunere de cooperare la crearea ”Republicii Populare Herson”. Deși fără succes, întrucât marea majoritate a consilierilor locali au refuzat oferta și chiar s-au întrunit într-o sesiune extraordinară pentru a reitera faptul că „regiunea Herson este Ucraina”, au existat situații în care armata rusă s-a pretat la gesturi și mai josnice.

Cu o zi înainte de dispariția jurnalistului Baturin, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost luat cu forța de soldați ruși înarmați, cu o pungă de plastic pe cap, după ce a refuzat să colaboreze cu invadatorii. Nu există încă informații cu privire la situația acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *