Obama, ținta unui nou fake news: Donald Trump nu i-a trimis ”nota de plată” pe vacanțe

Cu toate că Barack și Michelle Obama nu se mai află în funcție de patru ani, cuplul prezidențial continuă să fie ținta unor fake news-uri. De această dată, o postare de pe rețelele de socializare susține că familia Obama nu își va mai lua prea curând o vacanță curând, ”mulțumită” președintelui Donald Trump.

Postarea, apărută inițial pe Facebook, susține că Trump ar fi trimis fostului președinte Barack Obama un proiect de lege pentru toate vacanțele pe care le-a luat de când a părăsit funcția și pe care și le-ar fi plănuit pentru următoarele două decenii, arată USA Today.

Pretinzând că ”înselătoria Obama” s-a terminat, autorul susține că concediile planificate ar fi urmat să coste plătitorii de taxe 2,1 miliarde de dolari. Mai mult decât atât, postul afirmă că fostul președinte american ar fi plănuit să plătească și pentru alte 24 de persoane, dintre care o bonă pentru câini.

Însă, așa cum orice poveste trebuie să aibă și un erou, Trump ar fi oprit această situație critică, trimițându-i lui Obama o notă de plată în valoare de 214 milioane dolari, pentru toate vacanțele care nu țineau de afaceri oficiale ale statului – 692 de zile din cei opt ani de mandat în vacanță, mai estimează postul.

Numai că nimic din toate acestea nu este real. 

USA Today subliniază faptul că postarea de pe Facebook este inspirată dintr-un articol publicat în 2017 de The Resistance: The Last Line of Defense, un site de satiră.

Cu toate că site-ul are un desclaimer afișat pe prima pagină, care afirmă că ”poate include informații din surse care pot fi sau nu de încredere și fapte care nu există neapărat” și că ”toate articolele ar trebui considerate satirice și orice și toate citatele atribuite oamenilor reali completă și totală”, multe dintre articolele din The Resistance devin virale și sunt drept adevăruri de persoane naive.

Însă publicarea articolului de satiră din The Resistance în 2017 nu este întâmplătoare: analiza unei organizații non-profit a determinat că familia Obama a cheltuit aproximativ 114,7 milioane de dolari pentru călătorie, atât în scopuri de vacanță, cât și de campanie, începând cu 27 noiembrie 2017. Totuși, atunci când nu este vorba despre deplasări oficiale, călătorii își plătesc propriile alimente și cazarea și rambursează guvernului prețul pe care l-ar fi plătit pentru a zbura comercial, se arată într-un raport realizat de Serviciul de cercetare al Congresului.

1 Comentariu

  1. asta e un articol (fake-news) care mai degraba il discrediteaza pe trump decat pe obama. cf fake-news, obama este o falsa victima iar trump e un fals agresor. deci cine are de suferit mai mult? oricum, traducerea vaostra e varza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *