Oamenii distribuie fake news pe Twitter pentru a-și răni dușmanii politici
Motivele pentru care credem și distribuim fake news ar putea fi legate de nevoia noastră de a le arăta celorlalți că avem dreptate în privința preferințelor politice.
Un studiu ce va fi publicat în American Political Science Review arată că oamenii distribuie fake news pe Twitter în încercarea de a-i răni pe dușmanii politici, animozitatea partizană jucând un rol în acest proces, conform Psypost.
Autorul studiului, profesorul Mathias Osmundsen, susține că studiul a apărut în urma răspândirii știrilor politice fabricate pe rețelele sociale. „Am vrut să înțelegem cât de mare este problema și să testăm teoriile concurente cu privire la motivele pentru care unii oameni se îndrăgostesc de știrile politice false, în timp ce alții nu”, a spus acesta.
Pentru realizarea raportului, Osmundsen și colegii săi au analizat datele furnizate de 2.337 de utilizatori Twitter, care au finalizat un sondaj online în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019. Printre factorii evaluați s-au numărat și cunoștințele politice, alfabetizarea media, capacitatea de reflecție cognitivă, dar și trollingul. Participanții au fost rugați să menționeze înclinațiile politice și cum îi privesc pe cei din tabăra opusă.
Principalele concluzii trase de cercetători:
- aproximativ 3% din postări conțin linkuri către știri false sau surse de știri reale, marea majoritate a știrilor atașate indicând către site-uri de știri legitime;
- doar 3.269 de tweeturi (aproximativ 4%) au indicat surse cunoscute pentru publicarea de fake news.
- știrile false pro-republicane sunt mai frecvente decât cele pro-democrate
- reflecție cognitivă, cunoștințe politice sau alfabetizare digitală nu joacă un rol major în propagarea dezinformării, spre deosebire de sentimentele negative față de adversarii politici
- animozitatea partizană este asociată și cu distribuirea știrilor false.
„Rezultatele noastre sugerează că, deși distribuirea de știri false pe rețelele sociale este relativ rară, este dictată de aceleași motivații politice care conduc la distribuirea știrilor adevărate: partizanii, atât democrați, cât și republicani, sunt extrem de motivați să împărtășească articole de știri care-i pun pe oponenții lor politici într-o lumină nefavorabilă”, a explicat Osmundsen.
Articole asemănătoare
UE afirmă că ChatGPT încă nu respectă standardele europene de acuratețe a datelor
Propagandă rusă încearcă să discrediteze investigațiile Bellingcat prin articole fără logică
Dragoș Pătraru, amenințat de un fan al emisiunii Starea Nației: „Vreți să muriți așa precum Charlie Hebdo?”
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza depășește pragul de 100
Cum s-a văzut incendiul de la Matei Balș în presă: despre primele date și informațiile pe surse