Lukașenko neagă implicarea în moartea lui Șișov și transmite Angliei să se ”înece” cu noile sancțiuni

La ”Marea discuție”, evenimentul anual în care ”ultimul dictator al Europei” stă de vorbă cu presa, Lukașenko a continuat să nege orice implicare a sa în represiunile disidenților, dar și să acuze Occidentul de amestecarea în politica internă a Belarus.

„Belarus, în colimatorul lumii întregi”

„Belarus se află astăzi în colimatorul lumii întregi. Cum şi de ce, ştiţi mai bine decât mine. Anul nu a fost uşor”, a spus liderul de la Minsk, continuând ulterior să vorbească despre ”dictatura digitală”: „se creează un fond emoţional negativ în societate sau, aşa cum îl numesc ei, un zgomot informaţional. Totuşi, cel mai trist este că această lume virtuală şi artificială influenţează adoptarea unor decizii politice fundamentale şi reale pe arena internaţională”, conform Digi24.

Conferința de presă nu putea fi completă fără ca Lukașenko să atace statele occidentale, care l-au acuzat în nenumărate rânduri pentru represiunea presei, a disidenților, pentru punerea în pericol a spațiului aerian, dar și pentru fraudarea alegerilor.

„Politicienii occidentali, cei care nu gândesc cu capul, ar trebui să înceapă să se gândească înainte de a impune orice măsură, inclusiv sancţiuni, împotriva noastră”, a spus Lukaşenko, proclamând ulterior că Belarus nu va „îngenunchea niciodată” în fața sancțiunilor impuse de UE și SUA.

Disidenții, arme ale Occidentului

Disidenții sunt un alt subiect sensibil pentru Lukașenko, care încă încearcă să mimeze – pe plan intern și extern – imaginea liderului neînțeles. Exact ca și în cazul Rusiei, unde medicii care au criticat răspunsul Rusiei la Covid-19 au căzut ”din greșeală” de la etaj, Belarus are metode înfiorătoare prin care scapă de disidenți.

Vitali Șișov e unul dintre cele mai recente exemple. Cunoscut de întreaga comunitate belarusă din Ucraina, activistul le spusese de multe ori cunoscuților că este urmărit atunci când aleargă prin parc – același parc unde, în urrmă cu o săptămână, a fost găsit spânzurat.

„Şişov, dar cine este el pentru mine sau pentru Belarus? E un nimeni pentru noi, cine s-ar fi dus să-l spânzure?”, a spus liderul de la Minsk în conferinţa sa de presă anuală.

Kristina Tsimanovskaia, atleta belarusă care a reușit să evite repatrierea forțată după ce a criticat oficialii din lumea sportului din Belarus? „Nu ar fi făcut asta niciodată [să-și critice antrenorii din Belarus – n.r.] singură, a fost îndrumată de prietenii ei polonezi”, a spus Lukașenko atunci când a fost întrebat despre atleta olimpică.

Cele două fețe ale lui Lukașenko

Întrebat de corespondentul BBC Sarah Rainsford ce părere are despre noile sancțiuni economice impuse de Marea Britanie și SUA, președintele Aleksandr Lukașenko a afirmat: „Puteți să vă înecați cu sancțiunile (…) Sunteți câinii de salon ai americanilor!”.

Totuși, declarația agresivă a liderului de la Minsk a fost urmată de invitația lansată de acesta către Anglia și America de negociere a sancțiunilor.