Disperarea necesită o altă abordare. Lukashenko a organizat o ”masă rotundă” cu liderii opoziției din închisoare

Aflați în spatele gratiilor, liderii opoziției din Belarus au avut parte de o surpriză: o vizită din partea celui împotriva căruia militează, președintele Aleksandr Lukashenko.

Liderul Belarusului, ales în urma unui scrutin care a atras atenția comunității internaționale, a stat la o masă rotundă – atât la propriu, cât și la figurat – împreună cu 12 dintre cei pe care regimul său i-a arestat în săptămânile ce au precedat alegerile prezidențiale, informează Financial Times.

Întâlnirea a durat mai bine de patru ore și a fost prezentată de către biroul de presă al președintelui Belarusului ca pe un gest de bună-voință al acestuia. La rândul său, presa de stat a subliniat că participarea la discuțiile civice a lui Lukashenko este una dintre promisiunile pe care acesta a făcut-o vag, în ultimele sale mandate.

Belarus protests: Lukashenko holds meeting with opponents in jail - BBC News
sursa foto: BBC via Press Office of the President of Belarus

Ulterior, dintre cei prezenți, numai unul a fost eliberat. Este vorba despre Dmitry Rabtsevich – cunoscut atât pentru activitatea sa anti-Lukashenko, cât și pentru cea în domeniul IT. La rândul său, acesta l-a felicitat în fața televiziunii de stat pe liderul Belarusului pentru că a stat de vorbă cu opoziția, dar nu a uitat să menționeze și parcul IT finanțat de stat din Minsk, unde se află biroul din Belarus al grupului tehnologic PandaDoc, pe care îl conduce.

Criticii lui Lukashenko nu s-au lăsat însă impresionați de către aparentul gest de bună-voință. Contra-candidata ”ultimului dictator al Europei” din scrutinul din august a afirmat că „Nu poți avea dialog în închisoare”.

La rândul său, și directorul filialei din Europa Centrală și de Est a think-tank-ului Fondul german Marshall din SUA a avut o poziție similară: „Nu a fost vorba de dialog. A fost mult mai mult despre încercarea de a manipula prizonierii politici și opoziția în general”.

Totuși, imaginea cu Lukashenko înconjurat de liderii opoziției trebuie privită în contextul celorlalte evenimente din Belarus. Cu numai o zi înainte, 700 de protestatari au fost arestați de către forțele de ordine ale dictatorului, semn că ”masa rotundă” din închisoare nu reprezintă decât o altă abordare a liderului de la Minsk în încercarea de a stăvili valul de opoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *