Cîțu, derapaj la adresa jurnaliștilor: „Nu v-aţi civilizat în 30 de ani de zile”. Unde greșește premierul

Premierul Florin Cîțu a avut în decursul zilei de miercuri o ieșire la adresa jurnaliștilor, acesta spunându-le reporterilor aflați în Parlament că „nu s-au civilizat în 30 de ani de zile”.

Derapajul șefului Guvernului a venit în contextul în care acesta refuza să le răspundă jurnaliștilor la întrebări despre Planul Național de Redresare și Reziliență. El a fost deranjat că reporterii l-au oprit pe holurile Parlamentului, și nu „într-un spaţiu normal”, conform G4Media.

Discuția dintre Cîțu și jurnaliști: 

  • Jurnalist: Doar cu Liviu Dragnea mai făceam astfel de imagini. Vă plac?
  • Florin Cîțu: Nu v-aţi civilizat în 30 de ani de zile. În orice ţară civilizată, declaraţii se dau într-un spaţiu normal. Vă aşteptăm la Guvern, la declaraţii.
  • Jurnalist: De ce ne spuneţi că nu suntem civilizaţi?
  • Jurnalist: Ne-aţi jignit, domnule premier. Aşteptăm scuze din partea dumneavoastră, pentru că ne-aţi spus că în 30 de ani nu ne-am civilizat.
  • Florin Cîţu: Am spus că declaraţiile le dau la Guvern.
  • Jurnalist: Aţi spus că nu suntem civilizaţi. În 30 de ani nu ne-am civilizat.
  • Jurnalist: Dumneavoastră sunteţi un om civilizat pentru că ne jigniţi, domnule premier?
  • Florin Cîţu. Nu v-am jignit. Am spus foarte clar că declaraţiile le fac la Guvern, într-un cadru normal, frumos, nu alergăm unii după alţii.

Unde greșește premierul

Lăsând la o parte jignirea – care este adresată, mai repede, întregii prese -, Florin Cîțu a afirmat că aceste declarații ar trebui făcute „într-un cadru normal”. Ce voia de fapt premierul să spună e că își dorea ca discuțiile să fie purtate într-un cadru care îi este confortabil, unde poate controla discuția.

Ce a omis premierul, în fieful discuțiilor despre PNRR, e că presa nu are rolul de a se gândi la starea sau dorințele unui guvernant, ci la interesul public – cu atât mai mult cu cât ședința parlamentară nu era o întâlnire între prieteni, ci un subiect care privește viitorul fiecărui român.

În ceea ce privește ideea că în alte state nu se practică declarațiile de presă ad-hoc… Mai jos, imagini cu Boris Johnson, omologul lui Florin Cîțu, înconjurat de jurnaliști care-i adresează întrebări:

Sau două poze cu președintele Franței, Emmanuel Macron, vorbind cu jurnaliștii într-un cadrul ”anormal”:

E interesant totuși cum premierul Florin Cîțu, pe 26 mai, a catalogat presa din țara pe care o guvernează ca fiind ”necivilizată”, iar cu nici o lună în urmă îi ruga pe jurnaliști să fie „în continuare parteneri în acest efort comun al informării corecte şi al responsabilizării românilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *