
O companie de teatru britanică lansează o adaptare a ”primului fake news modern”
În anul 1938, o transmisiune radio creea panică – sau cel puțin asta este ideea cu care lumea a rămas opt decenii mai târziu. Interpretarea realizată de Orson Welles a romanului War of the Worlds a primit atât laude, cât și critici, întrucât mii de oameni s-ar fi panicat din cauza ”primului fake news modern”.
Majoritatea ascultătorilor care ar fi luat în serios mesajul despre invazia marțienilor ar fi deschis radioul prea târziu. Și deși la începutul emisiei s-a menționat că este un text fictiv, interpretarea lui Welles semăna foarte mult cu un buletin de știri de ultimă oră, ce a întrerupt un program muzical. Este atât de cunoscut evenimentul, încât în orașul din povestea spusă de actor (Grover’s Mill, New Jersey), ar exista o cafenea dedicată special transmisiunii, conform The Guardian.
Așa le-a venit ideea celor de la Rhum and Clay să pună în scenă nu numai versiunea descrisă de Wells în urmă cu 80 de ani, ci și o variantă adaptată pentru era actuală. Compania britanică spune că rolul acestei producții ar fi să deslușească „această idee a evenimentelor mondiale care vin în casă și perturbă confortul”.
Spectacolul va avea în rolul principal o femeie podcaster, a cărui secret de familie o conduce spre transmisiunea din 1938 a lui Welles. Publicul va fi plimbat din prezent la momentul panicii și vor explora trecerea de la mesajele de pe Twitter ale președintelui american la isteria de acum opt decenii – și invers.
Compania britanică a anunțat că show-ul va fi ținut la teatrul New Diorama din Anglia, în perioada 8 ianuarie – 9 februarie.
Articole asemănătoare
Senatoarea Diana Șoșoacă, derapaj la adresa unui reporter: „Ați luat bani ca să creați o psihoză”
Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, dezamăgită de aplicarea legii GDPR
Autoritățile statului se contrazic între ele cu privire la atacurile cibernetice, după analiza CSAT
Ucraina, între libertatea presei și identitatea națională: toată presa scrisă trebuie publicată în limba oficială
Bunicii noștri utilizează internetul mai mult decât cei din Bulgaria, Croația sau Portugalia