Norvegia vrea să interzică minorilor sub 15 ani să acceseze rețelele sociale
Guvernul Norvegiei dorește ca minorii sub 15 ani să nu mai poată accesa platformele de social media, lucru ce ar deveni cea mai dură lege de reglementare a folosirii rețelelor sociale de către copii.
Norvegia are deja o lege ce interzice accesul copiilor sub 13 ani, însă respectarea ei nu este impusă, ci rămâne la latitudinea părinților. Criticii noii legi spun că o extindere a interzicerii s-ar manifesta ca actuala reglementare și nu ajută pe nimeni.
Prim-ministrul țării scandinave, însă, a declarat că este vorba de „un imperativ moral” și a avertizat cu privire la „marii giganți ai tehnologiei care se luptă cu creierul copiilor mici„, conform Business Insider care citează presa norvegiană.
Guvernul nu va face o lege separată, ci, anul viitor, va introduce un amendament pentru cea aflată acum în vigoare ce va cuprinde și minorii sub 15 ani. Autoritățile se așteaptă ca implementarea să fie complicată, mai ales că peste 70% dintre copii de 11 ani din Norvegia folosesc platformele de social media. Numărul scade puțin când este vine vorba de cei de 9 sau 10 ani, însă procentul se apropie de 60%.
Oficialii au declarat că, la început, legea nu va fi impusă (exact cum se întâmplă în prezent), însă mai târziu va introduce o metodă de verificare a vârstei.
Criticii sunt de părere că guvernul nu trebuie să recurgă la interziceri și limitări ale accesului la tehnologie, ci să se concentreze pe educarea corectă a copiilor și, mai ales, a părinților.
„Da, copiii trebuie să fie protejați, dar o educație parentală mai bună este un răspuns mai potrivit decât interzicerea tehnologiei. Problema nu este tehnologia, ci cultura. Sistemul social norvegian funcționează, dar este nevoie ca părinții să fie părinți și să își crească copiii, nu guvernul”, a declarat Thomas Anglero, expert tech și AI, citat de BI.
Dincolo de acest aspect, Norvegia pare să aibă probleme în a impune actuala lege. Mărirea vârstei pentru a interzice accesul celor sub 15 ani nu va face decât să complice lucrurile, iar metodele de implementare a legii nu sunt clare. Fără măsuri clare de verificare a vârstei, restricția pentru social media rămâne, în continuare, la discreția părinților – așa cum e și normal.
Articole asemănătoare
Spania va reglementa reclamele pentru criptomonede, inclusiv postările influencerilor
ONU lansează un Cod de Conduită global pentru a combate discursul urii și dezinformarea de pe platformele digitale
Protestul ”anti-COVID” din Piața Victoriei ne arată că tot mai mulți oameni cred în teorii conspiraționiste
Un consilier local a distribuit o postare în care o actriță de filme pentru adulți era prezentată ca fiind o ”elevă de 10 la bac”
Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale 2019. Klaus Iohannis, câștigător detașat