
New York Times confirmă masacrul de la Bucha, folosindu-se de imagini din satelit
Scriam, mai la începutul invaziei din Ucraina, că geolocalizarea este un instrument care poate fi util pentru confirmarea veridicității unor imagini. Iată și aplicarea practică: după imaginile terifiante cu masacrul de la Bucha, New York Times a putut să confirme că imaginile cu trupurile de pe străzi sunt reale – mulțumită imaginilor din satelit.
Cotidianul a corelat imaginile realizate pe 11 martie și puse la dispoziție de compania Maxar cu scenele terifiante surprinse după eliberarea suburbiei de forțele ruse. Jurnaliștii au dovedit că trupurile erau acolo de trei săptămâni, contrazicând astfel afirmațiile Rusiei, care pretinde că morțile au survenit după retragerea trupelor sale.
Analiza New York Times relevă că cel puțin 11 dintre cadavrele surprinse în video de un membru al consiliului local din Bucha se aflau în plină stradă din prima parte a lunii martie. Trupurile de pe aceasta stradă au început să apară în perioada 9-11 martie.
Un al doilea clip filmat pe strada Yablonska arată încă trei cadavre: unul lângă o bicicletă, iar altul lângă o mașină abandonată. În acest caz, imaginile din satelit indică că mașinile și trupul au fost abandonate acolo de pe 20 sau 21 martie.

Rusia încearcă să nege masacrul
De când imaginile cu ororile săvârșite de soldații ruși în Bucha au început să circule în lume, Rusia a venit cu mai multe variante. În timp ce ministrul Apărării a negat orice implicare a forțelor ruse în masacru, susținând că ucrainenii ar fi de vină, propaganda Kremlinului a venit cu tot felul de ipoteze pentru a susține teoria că imaginile sunt o regie.
Printre afirmațiile mincinoase se remarcă aceea că victimele ar fi fost, de fapt, actori plătiți – o tehnică pe care Rusia o cunoaște foarte bine. Într-o altă instanță, susținătorii Moscovei au susținut că asupra trupurilor nu ar fi intervenit rigor mortis, procesul de înțepenire progresivă a mușchilor după deces.
BBC a demontat toate aceste afirmații, dovedind că ”mișcarea” mâinii unuia dintre așa-zisele cadavre este doar o iluzie optică, produsă de o picătură de apă ce se scurge pe geam.
Articole asemănătoare
Trump a spus că ar fi trebuit să interzică Facebook, dar nu a făcut-o pentru că Zuckerberg „continua să sune”
Ministerul Digitalizării a identificat și închis fermele de troli folosite pentru manipulare online
ICI ar avea un nou reprezentant la conferințele internaționale: chiar pe Valeriu Zgonea
SUA, avertisment pentru China: Hong Kong nu va mai fi considerată regiune autonomă
Generația Z, mai predispusă să cadă pradă escrocheriilor online decât bunicii lor