Carantinarea libertății presei. Două treimi din statele lumii au folosit pandemia pentru a restricționa activitatea jurnaliștilor

De la începutul pandemiei, libertatea presei a fost băgată în ”lockdown” de către două treimi din statele lumii, care au folosit contextul epidemiologic pentru a restrânge accesul la informații și a tempera jurnaliștii.

În ultimele luni, au fost publicate o serie de rapoarte care subliniază modul în care drepturile mass-mediei au fost reduse considerabil în timpul pandemiei. În unele state, COVID-19 a dat un motiv regimurilor de a închide jurnaliști, informează agenția de știri Inter Press Service.

COVID-19 declanșează un val de abuzuri asupra exprimării libere

Raportul ”COVID-19 Triggers Wave of Free Speech Abuse”, publicat în februarie de Human Rights Watch, arată că mai mult de 80 de guverne au folosit pandemia COVID-19 pentru a justifica încălcări ale drepturilor fundamentale, precum dreptul la liberă exprimare și cel la întrunire. Printre măsurile dictatoriale ale statelor se numără atacarea, reținerea, urmărirea penală, uciderea jurnaliștilor și închiderea instituțiilor media critice.

Mai mult, au fost adoptate legi vagi care incriminează discursurile pe care regimurile susțin că amenință sănătatea publică.

Peste 600 de cazuri de violare a drepturilor jurnaliștilor, legate de COVID

La începutul lunii aprilie, International Press Institute a emis un raport care arată măsura în care publicațiile și jurnaliștii s-au confruntat cu acte de violență în timp ce raportau despre criza de sănătate fără precedent prin care trecem.

„Începând cu 5 februarie 2020, Tracker-ul pentru libertatea presei COVID-19 al IPI a înregistrat 620 încălcări ale libertății presei în întreaga lume. Aproximativ 34 la sută din aceste rapoarte au fost legate de atacuri fizice și verbale asupra jurnaliștilor, în timp ce 33,5 la sută au fost legate de arestările jurnaliștilor sau acuzațiile depuse împotriva jurnaliștilor și a organizațiilor media de către guverne. Aproximativ 14 la sută din toate cazurile de încălcare se referă la restricțiile impuse de guverne la accesul la informații”, se arată în raport.

Jurnalismul, blocat în peste 130 de țări

Cel mai recent studiu despre abuzurile la care oamenii de presă au fost supuși a fost publicat săptămâna aceasta de către Reporters without Borders. Organizația pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor arată că regimurile autoritare au folosit pandemia pentru a-și „perfecționa metodele de control totalitar al informațiilor” și ca pretext pentru impunerea „legislației în special represive cu dispoziții care combină propaganda cu suprimarea disidenței”.

Mai mult decât atât, adoptarea unei legislații sub scuza stopării dezinformării privind virusul SARS-CoV-2 a permis guvernelor să își extindă controlul asupra presei, dar a și contribuit la deteriorarea încrederii publicului în presă. Datele citate de RSF arată că 59% dintre respondenții din 28 de țări spun că jurnaliștii încearcă în mod deliberat să inducă în eroare publicul raportând informații despre care știu că sunt false.

RSF mai notează că probleme au apărut chiar și în statele de la vârful indexului. În Norvegia, de exemplu, jurnaliștii s-au plâns frecvent că nu au avut acces la informațiile deținute de stat despre pandemie – în ciuda faptului că statul nordic deține prima poziție în clasamentul țărilor care respectă libertatea presei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *