Ministerul Digitalizării a identificat și închis fermele de troli folosite pentru manipulare online
Ministerul Digitalizării a confirmat oficial existența fermelor de troli, care ar fi interferat în campania electorală și căutau să manipuleze discursul din mediul online. Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării, a adăugat că rețelele au fost închise cu ajutorul Meta.
Într-o declarație de presă, ministrul a declarat că cererea de investigare din partea premierului Marcel Ciolacu a scos la iveală existența unor rețele de manipulare online, ce cuprinde și sute de conturi, iar autoritățile, împreună cu sprijinul Meta, au reușit să le închidă.
„Au fost găsite sute de conturi false pentru promovare. A condus [cererea din partea premierului Ciolacu, n.red] la destructurarea mai multor rețele care nu respectă standardele în vigoare. O parte din ceea ce au reușit să identifice cei de la Meta ține de competențele Parchetului […] Noi am identificat tehnic că există astfel de rețele. În momentul de față, cei de la Meta au identificat, iar prima dată le-am blocat. Orice încercare de a forma noi rețele se va bloca în câteva ore”, a afirmat ministrul.
Despre modul de funcționare ale acestor ferme, minstrul Bogdan Ivan spune că „foloseau conținut inautentic, nume fictive, promovau anumiți candidați, hate speech împotriva altor candidați și inclusiv conținut inautentic creat cu inteligența artificială”.
Ministrul a punctat de mai multe ori că investigația, acum, se va muta către alte instituții pentru a stabili natura ilegalități și a veni cu o sentință.
Totuși, detalii despre cine anume a beneficiat de pe urma rețelelor de manipulare nu au fost oferite.
„Au fost mai mulți candidați. Plângerile vizate noi au vizat toți candidații. Dar nu toți au folosit. Nu mi-au fost furnizate date legate de un anumit candidat”, a fost declarația ministrului Ivan, care a dat asigurări că Marcel Ciolacu nu a folosit ferme de trolli, însă a precizat că asta e bazat pe discuții interne din PSD, nu pe raportul oficial prezentat de minister.
Întreaga anchetă cu privire la existența acestor rețele de manipulare a început după ce – în timpul unei apariții publice a candidatului la prezidențiale Mircea Geoană – contracandidata de la USR l-a întrebat dacă s-a întâlnit cu Tal Hanan, persoană acuzată de mai multe investigații media internaționale că ar fi influențat alegerile în zeci de țări.
Geoană a negat acuzațiile, iar Elena Lasconi a revenit cu imagini care, spune aceasta, ar dovedi o legătură cu Hanan. Apoi, premierul Marcel Ciolacu, a venit cu o dezvăluire: că, într-o clădire din București, ar exista o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Tânăra care a filmat uciderea lui George Floyd, premiată cu un premiu Pulitzer special
Mai mult de jumătate din jurnaliștii din Hong Kong au admis că se auto-cenzurează de teamă
Compania din spatele spyware-ului Predator, sancționată de SUA
CNA interzice difuzarea unei reclame cu Abi Talent. Influencerul, criticat pentru „aroganță”
Mai bine de jumătate dintre români au renunțat să se mai uite la știri, pentru că îi afectează