Mihail Gorbaciov, amintit în presă drept cel care a pus capăt Războiului Rece
Moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, nu a rămas o simplă știre marginală – așa cum era de așteptat pentru una dintre cele mai importante figuri din timpul Războiului Rece. Presa internațională și cea din România, deopotrivă, l-au descris în articolele publicate drept „omul care a adus pacea” și cel care a pus capăt conflictului înghețat de peste patru decenii.
Ce spune presa din România
Informația că Gorbaciov s-a transpus rapid și în paginile site-urilor de știri din România. Digi24 citează Reuters, care-l descrie pe fostul lider sovietic drept omul care „a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice”.
G4Media a făcut o trecere în revistă a timpului pe care Gorbaciov l-a petrecut la putere, notând că el „a încheiat parteneriate cu puterile occidentale și nu a apelat la folosirea forței atunci când în țările din blocul sovietic au început protestele în masă, spre deosebire de predecesorii săi de la Kremlin, care au trimis tancuri pentru a înăbuși revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968”. Jurnaliștii G4Media amintesc și de politica sa glasnost, care a dus la accelerarea criticilor și a culminat cu prăbușirea regimului.
Mediafax notează că Mihail Gorbaciov a murit marți noapte, după ce a fost internat încă din luna iulie pentru dializă. Acesta va fi înmormântat la un cimitir din Moscova, alături de soția sa. Agenția de presă a realizat o scurtă cronologie a prăbușirii URSS, vorbind inclusiv despre seara zilei de 25 decembrie 1991, când Gorbaciov și-a anunțat demisia din funcție.
Într-o notă similară este și articolul publicat miercuri dimineața de Europa Liberă, care construiește un portret al ultimului lider sovietic. Jurnaliștii îl descriu pe Gorbaciov ca fiind „lăudat în întreaga lume, disprețuit de mulți în țara sa”, pentru „un proces pe care el l-a pus în mișcare și al cărui rezultat final a fost prevăzut de puțini, mai puțin de el însuși, probabil”.
„A fost un rezultat pe care președintele rus Vladimir Putin, care a urcat la putere la mai puțin de un deceniu după ce Gorbaciov a demisionat și care se află și astăzi la Kremlin, l-a numit la un moment dat «cea mai mare catastrofă geopolitică» a secolului XX”, se mai arată în articol.
Publicația Sport.ro titrează: „A murit Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al URSS. Perestroika, glasnost, fotbal, Metallica și Pantera”. Enumerarea are legătură cu speculațiile care au fost lansate despre fostul lider sovietic, conform cărora acesta ar fi fost un împătimit al fotbalului britanic, dând ordin să nu-i mai fie bruiată transmisia BBC, dar și că a intervenit, în 1991, pentru ca festivalul Monsters of Rock, la care au participat Metallica, Pantera sau AC/DC, să aibă loc pe aeroportul Tushino de lângă Moscova.
„Un adevărat om al păcii”
Presa internațională nu a fost mai departe de aceste sentimente. Jurnaliștii din întreaga lume l-au descris pe Gorbaciov ca fiind „un adevărat om al păcii”, nefiind trecute cu vederea rolul pe care acesta l-a jucat în oprirea Războiului Rece și căderea Uniunii Sovietice.
The Guardian a realizat o trecere în revistă a principalelor publicații internaționale în paginile cărora s-a regăsit știrea despre moartea fostului lider sovietic:
- The Guardian a publicat pe prima pagină fotografie mare a fostului lider sovietic și titlul „Mihail Gorbaciov 1931-2022: Liderul sovietic care a pus capăt războiului rece moare la vârsta de 91 de ani”.
- The Times titrează, pe prima pagină: „Gorbaciov, ultimul lider al URSS, moare la 91 de ani”. Publicația notează, la rândul său, că eforturile sale de a pune capăt cursei înarmării i-a adus un premiu Nobel pentru Pace, în 1990, dar că a fost „urât în general” de ruși, pentru pierderea statutului de superputere și prăbușirea nivelului de trai.
- Această dualitate resimțită de Gorbaciov este punctată și în articolul principal din ediția The Telegraph: jurnaliștii britanici îl descriu ca fiind o figură „fermecătoare și modernizatoare” salutată în Occident, dar ale căror acțiuni au dus la un „declin economic accentuat care a declanșat naționalismul în întreaga regiune și a permis oligarhilor” să obțină controlul asupra activelor deținute de stat.
- The Metro titrează: „Lumea deplânge un adevărat om al păcii”.
- „A murit Gorbaciov, liderul care a deschis Rusia către lume”, se arată pe prima pagină a cotidianului spaniol El Mundo.
- În paginile ziarului german Frankfurter Allgemeine, Gorbaciov este descris ca fiind „unul dintre părinții unității germane” și amintește de alintul „Gorbi”, folosit de germanii din est la adresa liderului sovietic.
- Gorbaciov „a pornit pe calea unor reforme radicale care au împins țara comunistă spre colaps”, scrie și The Washington Post.
Articole asemănătoare
Televiziunile sportive, pierderi mari în 2020. Meciurile echipei naționale au fost cele mai urmărite
A apărut prima înregistrare cu incendiul de la Matei Balș. Imaginile, surprinse de o cameră de supraveghere
Fericirea noastră se reflectă pe Twitter, Facebook, Instagram. Iată concluziile oamenilor de știință
Walmart și Amazon au susținut financiar campania unui legiuitor care promovează teorii QAnon
Cartelurile mexicane de droguri își fac marketing pe TikTok