Microsoft, mulțumită de structura de conducere a OpenAI, în ciuda scandalului demiterii lui Altman

Microsoft nu pare să fie deranjată de structura de conducere a OpenAI, în ciuda scandalului legat de demiterea surpriză a fondatorului companiei, Sam Altman – fapt ce a aruncat dezvoltatorul de inteligență artificială într-o poziție extrem de sensibilă.

Șeful Microsoft, Satya Nadella, a declarat, în cadrul unei conferințe de la Davos, că nu are nici o problemă cu actuala structură a OpenAI. Comentariul acestuia vine în urma unui sfârșit de an tumultos pentru OpenAI, în care boardul de conducere l-a demis pe Sam Altman și, la scurt timp, l-a readus pentru că angajații companiei amenințau că vor demisiona în masă și vor pleca la Microsoft – unde Altman avea un loc asigurat.

Întregul scandal a fost generat de o lipsă de comunicare între Altman și fostul board de conducere, care apăra principiile non-profit ale OpenAI (crearea unei inteligențe artificiale care lucrează în beneficiul umanității).  Deși OpenAI a pornit ca un start-up non-profit, popularitatea ChatGPT, a programelor AI în general și parteneriatul de miliarde de dolari cu Microsoft au împins compania într-o direcție în care asigurarea de investiții nu mai poate fi ignorată.

Chiar dacă Microsoft pare confortabilă cu structura, aparent, contradictorie a OpenAI, Altman dorește ca viitorul board de conducere (OpenAI încă este în căutare de membri pentru acesta) să schimbe modul în care compania este condusă.

Mă aștept să facem multe progrese în acest sens [găsirea de membri pentru consiliul de administrație – n.red] în următoarele luni. După aceea, noul consiliu va analiza structura de conducere. Vom examina acest lucru din toate unghiurile”, a declarat Sam Altman, conform Reuters.

Între timp însă, Microsoft a primit un loc în consiliu, fără drept de vot, însă prezența gigantului american acolo asigură faptul că OpenAI nu va lua decizii fără ca Microsoft să nu știe – așa cum a fost în cazul demiterii lui Altman.

Recent, Uniunea Europeană a spus că va investiga parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI, dar Nadella nu pare îngrijorat de acest lucru pentru că Microsoft nu deține dezvoltatorul AI și a adăugat că parteneriatele dintre companii „sunt o cale de a avea, de fapt, concurență”.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri