Meta și Apple s-ar putea confrunta cu acuzații de încălcare a normelor UE cu privire la piața digitală

Meta și Apple s-ar putea confrunta cu noi acuzații de nerespectare a legislației UE. Comisia Europeană va finaliza ancheta pornită în luna martie ce a analizat posibilele încălcări ale reglementărilor din partea celor doi giganți tech.

În mod specific, Meta și Apple sunt suspectate că nu respectă legea pieței digitale (DMA) prin anumite practici ce descurajează competiția și consolidează statutul de ”gatekeeper” al companiilor. Conform Reuters, care citează surse apropiate de ancheta Comisiei, Apple ar fi vizată din cauză că „impune limitări dezvoltatorilor de aplicații” să informeze utilizatorii cu privire la oferte din afara App Store, dar și cu privire la noile taxe percepute tot pentru dezvoltatori.

Meta, pe de altă parte, este anchetată din cauza subscripției pe care utilizatorii trebuie s-o plătească pentru a scăpa de reclame pe Facebook și Instagram. Detalii despre ce anume a găsit Comisia ca fiind în neconcordanță cu DMA nu știm deocamdată, dar probabil că se referă la modul în care compania nu oferă utilizatorilor o alegere reală cu privire la modul în care datele lor sunt preluate și folosite.

Comisia Europeană va emite mai întâi „rezultate preliminare” – un proces prin care autoritățile UE identifică neregularitățile și oferă o anumită perioadă de timp companiilor pentru a le îndrepta. Dacă soluțiile propuse nu sunt adecvate, procesul continuă, iar CE va decide atât soluția, cât și amenda pentru încălcarea DMA.

Sursele citate de Reuters afirmă că Apple va fi prima acuzată, urmată de Meta, iar rezultatele preliminare vor fi prezentate în „săptămânile viitoare”.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri