Maia Sandu, ținta unui deepfake. Președintele Republicii Moldova își ”anunță” demisia în îmbrăcăminte musulmană

Chiar înainte de alegeri locale din Republica Moldova, un video fals cu președinta țării a început să circule pe platformele de social media. Îmbrăcată cu un hijab negru, așa-zisa Maia Sandu își anunță demisia și îndeamnă populația să voteze cu un partid afiliat formațiunii politice condusă de pro-rusul Ilan Șor.

Clipul, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, a fost publicat pe o pagină de Facebook în ajunul scrutinului. Mii de oameni au apreciat și comentat postarea, iar peste o mie dintre utilizatori au distribuit-o, conform Digi24.

Videoclipul începe cu introducerea făcută de o moderatoare a canalului public de televiziune Moldova 1, care anunță un mesaj din partea șefului de stat. Aceste imagini nu sunt false, fiind luate din arhiva postului.

„Doamnelor şi domnilor bună seara, bine v-am găsit la Ultima oră. Să urmărim în continuare mesajul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu”, a comunicat prezentatoarea TV.

Ulterior, apare așa-zisa Maia Sandu, îmbracată în veșminte asociate religiei musulmane, care anunță că se retrage din funcție și îi îndeamnă pe moldoveni să-l voteze pentru Primăria Chișinăului pe candidatul din partea partidului politic „Renaştere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Şor.

„Dragi compatrioţi, astăzi mă prezint în faţa voastră îmbrăcată în negru, iar acest veşmânt sumbru reflectă ceremonia noastră comună de doliu pentru democraţia moldovenească pe care o îngropăm împreună. Sufletul meu este plin de amărăciune când mă gândesc cum ţara noastră, Republica Moldova, s-a confruntat cu preţuri exorbitante la gaze, creşterea costurilor energiei şi un deficit de infrastructură – toate acestea reprezentând un regret faţă de cursul care ar fi trebuit să ne conducă către standardele europene. Din adâncul inimii, îmi recunosc responsabilitatea pentru aceste nenorociri. Inflaţia care a atins 30 la sută a distrus bunăstarea familiilor noastre şi recunosc că deciziile mele au condus la aceste consecinţe grele, sperând sincer la binele ţării. Nu am reuşit să prevenim aceste adversităţi, iar greutatea responsabilităţii pe care am purtat-o în fiecare zi acum s-a dovedit a fi insuportabilă. Cu durere în inimă şi conştientizare a vinovăţiei mele am luat decizia să demisionez. Dar înainte de a face acest pas, trebuie să deschid o uşă către schimbare pentru voi, dragii mei cetăţeni, pentru copiii voştri, pentru viitorul nostru comun, la următoarele alegeri municipale vă rog să susţineţi partidul Renaşterea şi pe Vasile Bolea, a cărui determinare şi devotament pentru ţara noastră îl fac demn de încrederea şi voturile noastre. Să fie acesta pasul nostru comun către revitalizarea şi renovarea societăţii noastre. Vă mulţumesc pentru sprijinul vostru neclintit şi pentru răbdarea infinită. Cu respect şi profund regret: preşedintele vostru”, spune falsa Maia Sandu.

Reacția Guvernului de la Chișinău

Purtătorul de cuvânt al Executivului Republicii Moldova a anunțat că a semnalat acest deepfake, precum și altele, companiei Meta, conform News.ro.

 „Noi avem contacte de lucru, la nivel de autorităţi, cu responsabilii pe regiune de la Meta, cărora le semnalăm cazuri cum este cel menţionat. Dar vreau să zic că nu este doar un efort pe linia autorităţilor. Bunăoară, în ţara noastră există asociaţii, inclusiv non-guvernamentale, care au statutul de verificatori de informaţii – la fel, cooperează cu structurile menţionate. Şi video-ul pe care l-am menţionat în briefing-ul de astăzi, de exemplu, a fost verificat ca fiind fals inclusiv efortul societăţii civile. (…) Vom continua să luăm măsuri pentru a proteja spaţiul digital, inclusiv, al ţării noastre”, a promis acesta.

Mai mult decât atât, îndemnul Guvernului de la Chișinău este ca fiecare cetățean să fie atent la informațiile pe care le distribuie și să nu creadă orice vede pe social media: „Vreau să atrag atenţia publicului să fie foarte atent la materialele video, dar şi audio pe care le accesează din surse care nu sunt credibile. În spaţiul public, şi colegii jurnalişti, dar şi specialiştii în combaterea dezinformării au analizat un deep fake – adică un video fals creat cu rea intenţie – în care, de exemplu, şefa statului a transmis un mesaj care din start era fals. Acest video s-a răspândit pe mai multe platforme şi reţele sociale. La etapa actuală, inteligenţa artificială permite crearea de conţinut care nu corespunde realităţii, prin urmare fiţi foarte atenţi la mesajele pe care le vizualizaţi, video-urile, dar şi conţinutul audio care este plasat, de obicei, pe pagini obscure, pagini care au fost recent create, pagini în cazul cărora nu este clară originea şi apartenenţa acestora”. 

„Ajutaţi întreaga ţară să scape de aceste falsuri prin două modalităţi simple. Dacă le vedeţi pe reţelele de socializare, raportaţi-le la respectiva reţea. Totodată, în cazul radioului sau televiziunii, există mecanismul de sesizare a Consiliului Audiovizualului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *