MAE, replică la declarațiile halucinante ale Ambasadei Rusiei: „Respingem orice semnificație politică”

Ministerul român al Afacerilor Externe a venit cu un răspuns în cazul bărbatului care a intrat cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei din București și apoi s-a incendiat, după ce diplomații ruși au făcut o serie de declarații halucinante.

Ambasada rusă a afirmat că bărbatul a acționat „sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”, declarație respinsă dur de MAE. Bucureștiul consideră că afirmația este „pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”, conform G4Media.ro.

Mai mult, insituția dă asigurări cu privire la eforturile autorităților de a asigura protecția personalului Ambasadei și cere diplomaților ruși să se abțină de la a lansa speculații – în lipsa unei concluzii a investigației.

Comunicatul MAE condamnă din nou acțiunile Rusiei în Ucraina, printre care se numără și masacrul de la Bucea, în contextul în care Ambasada Rusiei în România a declarat că ororile ar fi fost comise de ”naționaliștii” ucraineni după plecarea trupelor ruse. O analiză a New York Times infirmă această ipoteză, imaginile din satelit dovedind că multe dintre cadavrele găsite pe străzile din Bucha se aflau acolo de săptămâni bune.

REDĂM MAI JOS COMUNICATUL INTEGRAL:

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziție de astăzi a Ambasadei Federației Ruse la București în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineață.

Astfel, MAE consideră ca pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident.

MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate.

MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia.

MAE atrage atenția că instituțiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecție a Ambasadei Federației Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin și intervenție.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse.

MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri