Lista albă și neagră a Sputnik. Ce politicieni români susține – sau nu – Rusia în timpul campaniei pentru europarlamentare

De-a lungul timpului, site-ul de propagandă al Kremlinului în această zonă a promovat intens atât temele discursive adoptate de către anumiți politicieni români. Nu s-a sfiit însă nici să aducă cuvinte de laudă acelora pe care i-a susținut.

O analiză publicată de Europa Liberă arată faptul că Partidul Social Democrat se află în topul preferaților Sputnik. Pe perioada campaniei, prim-ministrul României a apărut în 14 articole, toate despre cât de victimizată este ca și personaj politic. ”Dușmanii” șefei Guvernului sunt de două feluri: fie alte state – precum SUA sau Ungaria -, fie adversari politici. Klaus Iohannis este considerat de către siteul Sputnik, deținut de agenția guvernamentală Rossiya Segodnya, cel mai marcant opozant al Vioricăi Dăncilă. Se remarcă, totuși, că premierul este portretizat ca fiind o luptătoare, ”care punctează decisiv”, și care ”dă replică de înaltă clasă” . 

Liderul PSD, pe de altă parte, nu este atât de expus pe Sputnik. Liviu Dragnea este nominalizat doar în două articole, însă laudele există. De exemplu, pentru că ar fi crescut indemnizația femeilor cu copii, al treilea om în stat este numit de site drept un erou, sau ”un revoluționar”, pentru că ar fi vorbit despre legea dublului standard.

Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolau și trezorierul Mircea Drăghici sunt și ei nominalizați. Totuși, se remarcă că dintre candidații la europarlamentare, există câte un articol doar pentru Rovana Plumb și Gabriela Zoană.

Bulina neagră merga la Opoziție

Cu opoziția, lucrurile stau puțin mai diferit. Sputnik a adoptat o poziție foarte dură la adresa președintelui Klaus Iohannis, numit în articole de nu mai puțin de 21 de ori – doar în timpul campaniei electorale. Ca și acuzații, acestea seamănă cu cele promovate de PSD: că ar avea un plan ascuns, că nu urmărește interesele țării, că ar fi săvârșit ”înaltă trădare” și așa mai departe.

Site-ul de propagandă al Kremlinului și-a mai ”informat” cititorii și că programul propus de Partidul Național Liberal ar fi fost făcut de George Soros  – altă persoană pe care atât Sputnik, cât și PSD, o atacă frecvent.

Uniunea Salvați România și-a făcut doar de trei ori loc în paginile Sputnik, însă de două ori partidul fiind asociat cu clipul cu Iisus, realizat de un american. Pe de altă parte, liderul PLUS, Dacian Cioloș, n-ar avea șanse să câștige – afirmă site-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *