Un nou set de legi va pune cheile Internetului în mâinile politicienilor americani

Aceste inițiative americane sunt destul de apropiate de directiva dreptului de autor din Uniunea Europeană.

Utilizatorii de Internet din SUA ar putea primi penalități de până la 30.000 de dolari pentru partajarea unui meme sau realizarea unui videoclip, iar răspunderea va fi stabilită nu de judecători neutri, ci de birocrați părtinitori. Aceasta este esența legii numite “Copyright Alternative in Small-Claims Enforcement Act” (CASE), care va intra într-un set legislativ, informează Electronic Frontier Foundation (EFF).

Reglementări imposibil de respectat

CASE ar trebui să fie o soluție la problema complicată a încălcării drepturilor de autor online. În realitate, legea creează un sistem care va afecta utilizatorii de zi cu zi. Aceștia, spre deosebire de marii jucători, nu vor avea timpul și capacitatea de a negocia. Se creează un nou comitet pentru reclamații privind drepturile de autor, care va fi împuternicit să judece plângerile din partea marilor case de producție, cu excepția cazului în care acuzatul a primit o notificare, recunoaște ce reprezintă ea și renunță la creația sa.

EFF mai informează că senatorul Thom Tillis a lansat o discuție despre așa-numitul Digital Copyright Act. Este un proiect de lege care va rescrie zeci de ani de drepturi de autor și care va oferi Biroului pentru Drepturi de Autor „cheile Internetului” și va submina drastic libertatea de exprimare și creația, în numele încălcării drepturilor de autor.

Acest proiect de lege conține atât de multe reglementări încât singurele companii de Internet care vor putea ține pasul și vor respecta legea vor fi companiile Big Tech, care au deja resursele necesare. De asemenea, se creează o grămadă de modalități noi de a pedepsi utilizatorii și creatorii, spre beneficiul Hollywood-ului și al marilor case de discuri.

Aceste inițiative americane sunt destul de apropiate de directiva dreptului de autor din Uniunea Europeană, care a fost adoptată și trebuie transpusă în legislațiile naționale. Conform acesteia, utilizatorii vor fi nevoiți să plătească pentru link-urile pe care le vor face către publicațiile marilor editori de presă și conținutul pe care-l vor încărca pe platforme precum Youtube și Vimeo va fi scanat încă din faza upload-ului. Conform unui anunț al Ministerului Culturii din 15 decembrie, se creează un grup de lucru pentru modificarea şi completarea legii dreptului de autor, în vederea transpunerii directivei.