La fiecare 13 ore, un jurnalist din Mexic a fost atacat în 2022

HUndreds of Mexican journalists silently marched in downtown Mexico City in protest of the kidnappings, murder and violence against their peers throughout the country. The march started at the Angl of Independence monument and proceeded down Reforma Avenue to the Ministry of the Interior headquarters where banners draped on the building demanded justice and protection for journalists against violence perpetrated by drug cartels. Placards with written protests and photos of slain or kidnapped colleagues were left on the steps of the Ministry of the Interior and covered with red paint.

Au fost zile, în 2022, în care știrile despre un jurnalist mexican atacat au fost pur și simplu turnate. Acum, un raport al grupului Articolul 19 ne arată că aceasta era o realitate în țara nord-americană: un lucrător din mass-media era atacat la fiecare 13 ore.

Grupul a înregistrat 696 de infracțiuni împotriva lucrătorilor media mexicani comise anul trecut, ceea ce face ca 2022 să fie cel mai negru an pentru jurnaliști din 2007, când organizația a început să țină evidența acestora, conform Al Jazeera.

Statul este părtaș

Atacurile includ hărțuirea, intimidarea și violența făcute nu doar de crima organizată, ci și de stat.

Actorii de stat și forțele de securitate au fost responsabili pentru mai mult de 40 la sută din agresiunile împotriva lucrătorilor din mass-media. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost legate de anchete de corupție efectuate de jurnaliști.

„În Mexic, jurnaliștii sunt uciși, dar sunt, de asemenea, intimidați și reduși la tăcere în mod sistematic și recurent prin hărțuire, stigmatizare, amenințări și utilizarea ilegitimă a puterii publice”, se arată în raport.

În timp ce 12 lucrători din mass-media și-au pierdut viața pentru munca lor în 2022, cea mai frecventă formă de hărțuire a fost „intimidarea și hărțuirea”. Aproximativ 181 de astfel de cazuri au fost înregistrate numai în ultimul an.

Raportul descrie anul 2022 drept o „piatră de hotar inimaginabilă” pentru încălcările drepturilor omului. Politicile președintelui Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, au acutizat acest pericol pentru jurnaliști, întrucât el a apelat frecvent la „amenințări, intimidare și hărțuire” în relația cu presa. Puteți citi AICI mai multe despre greșelile liderului mexican care îngăduie perpetuarea violenței împotriva jurnaliștilor media.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri