Kosovo încalcă libertatea presei din Serbia blocând accesul jurnaliștilor la graniță

Decizia Kosovo de a bloca accesul în teritoriu al jurnaliștilor sârbi reprezintă o amenințare față de libertatea presei potrivit OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

Evenimentele recente petrecute la granița cu Republica Kosovo, în punctul de frontieră din Jarinje, îi îngrijorează pe oficialii OSCE: echipa unei agenții de televiziune și radio din Serbia, Right to Tomorrow, a fost restricționată săptămâna trecută pentru a intra în Kosovo.

The OSCE Mission in Kosovo is concerned with the denial of entry of journalist crews at the Jarinje/Jarinjë crossing…

Publicată de OSCE Mission in Kosovo, Vineri, 19 februarie 2021

Pentru a motiva interdicția, grănicerii au invocat lipsa unui anunț preventiv trimis cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei. Cu câteva zile înainte de întâmplarea jurnaliștilor de la Right to Tomorrow, o altă echipă de la RTS a întâmpinat aceeași problemă.

Un protest a fost organizat la linia de frontieră de către Asociația Jurnaliștilor din Kosovo și Metohija, care reprezintă mass-media sârbă din Kosovo. Liderii organizației avertizează că faptele reprezintă acte de hărțuire față de jurnaliștii sârbi și o amenințare clasică pentru drepturile omului și libertățile mass-media.

Ofițerul de legătură al guvernului sârb cu autoritățile din Pristina, Dejan Pavicevic, a declarat pentru UNS că doar înalții oficiali ai statului au obligația de a anunța sosirea lor în avans – nu și jurnaliștii.

Angajamentul adus în discuție face parte din Acordul încheiat în 2014 între Serbia și Kosovo privind vizitele efectuate de oficialii celor două state. În ciuda acestui act, oficiali din ambele state au fost opriți în mod arbitrat la punctele de trecere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *