Kosovo a reținut o jurnalistă rusă, considerată „spion”, când încerca să treacă granița
O jurnalistă rusă, pe care autoritățile kosovare consideră a fi „spion confirmat”, a fost reținută când încerca să treacă granița dintre Serbia și Kosovo. Aceasta a fost eliberată după o zi și declarată persona non grata pentru următorii cinci ani.
„Daria Aslamova, o spioană rusă confirmată, implicată în propaganda de război în Ucraina, a fost arestată în timp ce încerca să intre în Kosovo din Serbia”, a afirmat duminică pe Twitter ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, la o zi după arestarea jurnalistei, scrie Balkan Insight.
„Încercarea ei de a intra în țara noastră, care coincide cu evoluțiile din nordul țării, dovedește în mod clar că Rusia s-a alăturat propagandei Serbiei cu scopul de a destabiliza țara noastră”, mai ales că tentativa de trecere a graniței a avut loc în aceeași zi în care poliția a fost atacată de un grup coordonat și „la numai șase zile după incidentele de duminică” de la frontieră.
Cine este Daria Aslamova
Tensiunile dintre sârbi și autoritățile din Kosovo de pe 31 iulie, când străzile au fost blocate de sârbii nemulțumiți de măsurile ce urmau a fi implementate la graniță, au atras atenția presei internaționale. Aslamova se afla și ea în regiune pentru „un reportaj special despre recentele tensiuni” dintre cele două țări, conform instituției media pentru care lucrează, citată de Europa Liberă.
Jurnalista, angajată a publicației pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda și corespondent de război în Ucraina pentru postul de televiziune Tsargrad, a transmis de-a lungul carierei sale în mai multe zone de război în care forțele ruse au fost implicate, precum Cecenia, Tadjikistan și Iugoslavia.
Totuși, ea este mai cunoscută pentru interviurile comode cu oficiali ruși și alți despoți apropiați de Kremlin. Ea s-a pozat cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dar i-a intervievat și pe fostul lider irakian Saddam Hussein și președintele sirian Bashar al-Assad.
„Am plâns ca un copil de bucurie! Opt ani lungi… și iată-ne aici! Victorie”, a scris ea pe rețelele de socializare, după ce Vladimir Putin a ținut un discurs lung de o oră despre eșecul național reprezentat de Ucraina.
Nu este pentru prima dată când Daria Aslamova este refuzată la frontieră. În 2017, când a vrut să intre în Republica Moldova pentru a-i lua un interviu președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, serviciile de securitate ale Moldovei au refuzat să o lase. Dodon, un cunoscut susținător al Rusiei și unul dintre puținii aliați ai lui Putin, a denunțat ulterior decizia.
Aslamova s-a întors în Serbia după ce a stat o zi în custodia autorităților kosovare. Ambasada Rusiei la Belgrad a confirmat informația.
Articole asemănătoare
Yahoo le amintește utilizatorilor că pot să ceară daune pentru cel mai mare furt de date din istorie
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 113. Investigare circumstanțelor deceselor, din ce în ce mai dificilă
Bulgaria protestează față de includerea jurnalistului Christo Grozev pe lista neagră a Rusiei: „Reprezintă un atac la adresa libertății presei”
Un manual folosit în Australia conține afirmații care repetă propaganda Partidului Comunist Chinez
Editiadedimineata: Alegeri locale 2020. Cine sunt candidații care au intrat în cursa pentru conducerea Capitalei