Jurnaliștii – victime colaterale ale actualului Război Rece. Cazul Macron-Russia Today
Iată că actuala confruntare dintre Est și Vest (considerată de către unii analiști de politică externă drept un nou Război Rece) face victime colaterale în rândurile jurnaliștilor.
Episodul despre care veți citi mai jos s-a petrecut luni, 15 ianuarie, când televiziunea publică rusă Russia Today (RT) s-a plâns că a fost respinsă de către președinția Franței, afirmând că jurnaliştilor postului său în limba franceză li s-a refuzat acreditarea de către Palatul Élysée de două ori într-o săptămână, informează AFP, preluată de Agerpres.
Această declaraţie survine în condiţiile în care mass-media ruse RT şi Sputnik se află de mai multe luni în colimatorul autorităţilor din Hexagon, preşedintele Emmanuel Macron acuzându-le în mai că s-au comportat ca „organe de influenţă şi de propagandă mincinoasă” în timpul campaniei prezidenţiale franceze.
„Palatul Elysee a refuzat acreditarea pentru jurnaliştii noştri de două ori într-o săptămână”, s-a plâns redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, într-un comunicat publicat pe site-ul postului.
Tot pe 15 ianuarie, dimineaţa, un ziarist al RT France (post lansat în decembrie 2017) a sosit la Palatul Elysee pentru a asista la un briefing al purtătorului de cuvânt al preşedinţiei franceze, însă i-a fost refuzat accesul, potrivit comunicatului.
„Când i-am spus că lucrez pentru RT, mi s-a răspuns că nu sunt jurnalist şi că accesul este rezervat doar pentru jurnalişti”, a susţinut acest angajat al RT France, precizând că şi-a prezentat legitimaţia de presă.
O situaţie similară a avut loc la Roma, la 10 ianuarie, atunci când „echipa preşedintelui francez nu i-a dat autorizaţie televiziunii RT să asiste la summit”-ul liderilor celor şapte ţări din sudul UE (Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru şi Malta), potrivit postului.
„Cererea de acreditare a fost acceptată, însă la sosirea echipei noastre în Italia serviciul de presă al Palatului Elysee a încetat să răspundă la apelurile jurnaliştilor noştri”, precizează RT.
„Îl sfătuiesc pe preşedintele Macron (…) să recitească atent Constituţia franceză”, şi-a exprimat indignarea Simonian, cerându-i preşedintelui francez „să apere libertatea presei”.
În aceeași zi de 15 ianuarie, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a criticat proiectul de lege împotriva „fake news” pe care Macron l-a evocat la începutul lunii ianuarie, acesta făcând aluzie la RT şi la Sputnik.
Articole asemănătoare
UPDATE | PSD, statut preferențial pe ROTLD. Cine decide ce-i obscen și ce nu? EXCLUSIV
Platforma care va detecta ”fake news” online ridică semne de întrebare. Guvernul aruncă vina pe societatea civilă, un ONG se retrage
Cuvântul-ortodox.ro – dezinformare, teoria conspirației și fundamentalism ortodox EXCLUSIV
Războiul cibernetic ruso-american și țintele lui Putin
ANAF vrea să impoziteze nunțile, presa reacționează EXCLUSIV