Jurnaliștii turci sunt investigați, reținuți și hărțuiți pentru reportajele despre cutremure

Cel puțin patru jurnaliști turci sunt anchetați pentru că au relatat sau comentat cutremurul care a provocat moartea a cel puțin 50 de mii de persoane, în timp ce alte zeci de jurnaliști au fost reținuți, hărțuiți sau împiedicați de guvern să relateze.

Aceștia sunt acuzați de Turcia că răspândesc „fake news”, în conformitate cu o nouă lege introdusă în octombrie, care acordă statului mai multă putere în controlul informațiilor și al libertății presei prin incriminarea răspândirii publice a dezinformării, conform BBC.

Încă din primele zile ale urmărilor, Erdogan a vizitat zonele cele mai afectate și a promis că va reconstrui orașele care acum sunt ruine. Cu toate acestea, el a mai spus că „provocatorii” vor fi urmăriți în justiție pentru că au răspândit „fake news” și „au provocat haos social”.

Brațului lung al justiției nu-i plac relatările veridice

Jurnalistul independent Mir Ali Koçer, care colaborează cu diverse site-uri de știri pro-opoziție, se afla la 320 de kilometri de epicentru când Turcia a fost lovită de un cutremur mortal. Și, așa cum ar face orice alt jurnalist, s-a grăbit să ajungă în regiunea afectată pentru a intervieva supraviețuitorii.

„Când țineam microfonul în mână, în spatele sau în fața camerei de filmat, nu-mi puteam opri lacrimile”, a spus Koçer, relatând despre perioada petrecută în Gaziantep.

El a postat pe contul său de Twitter despre devastarea care a lovit acea regiune turcă, dar avea să afle mai târziu că reportajele sale despre cutremur nu au fost bine primite de stat.

Poliția din Diyarbakir, unde locuiește, a lăsat un bilet la apartamentul său, instruindu-l să se prezinte la secția de poliție și să dea o declarație. Polițiștii i-au spus că este anchetat în temeiul unei legi recent introduse privind dezinformarea și l-au interogat cu privire la reportajul său din zona afectată de cutremur. El a fost acuzat de răspândirea de informații false, deși reportajele sale par să respecte toate standardele jurnalistice.

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a catalogat ancheta împotriva jurnalistului drept „absurdă” și a îndemnat autoritățile să renunțe la ea.

Alți jurnaliști ar putea fi urmăriți penal

Alături de Koçer, există alți trei lucrători din mass-media care se confruntă cu acuzații penale din aceleași motive, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Cu toate acestea, numărul tuturor jurnaliștilor care sunt anchetați nu este clar. Poliția turcă a declarat săptămâna trecută că au fost 134 de persoane pentru „postări provocatoare” și a arestat 25 dintre acestea, dar identitatea lor nu a fost dezvăluită.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri