Jurnaliști suedezi, atacați de o dronă rusească în timp ce documentau contraofensiva ucraineană

Într-un incident care subliniază pericolele cu care se confruntă jurnaliștii care relatează din zonele de conflict, o echipă a postului de televiziune suedez TV4 a fost ținta unui atac rusesc cu dronă în regiunea ucraineană Zaporojie.

Atacul s-a desfășurat în regiunea Zaporojie, marți dimineață, la ora 11:30. Reporterul Johan Fredriksson și fotograful Daniel Zdolsek tocmai ieșiseră din vehiculul lor când drona de atac a lovit. Ambii au ieșit nevătămați, conform site-ului Ukrainska Pravda.

Cu toate acestea, atacul s-a soldat cu câțiva răniți. Producătorul ucrainean Oleksandr Pavlov a suferit răni ușoare, la fel ca și doi ofițeri de poliție ucraineni care însoțeau echipa TV4.

Fredriksson, povestind incidentul, a declarat: „De data aceasta am fost norocoși. Drona rusească de atac s-a prăbușit chiar în ușa din spate a mașinii noastre. Din fericire, nu era nimeni în mașină”. 

Imaginile de la fața locului arată că vehiculul și echipamentul de filmare al echipei au fost distruse în întregime în timpul asaltului

Contraofensiva ucraineană

Echipa TV4 a fost în Ucraina pentru a documenta contraofensiva ucraineană. Împreună cu departamentul de poliție local, călătoria a fost planificată meticulos.

În plus, angajații TV4 au urmat mai multe cursuri de pregătire în domeniul securității și aveau experiență anterioară în munca de teren.

Incidentul a atras atenția atât a comunității internaționale, cât și a Stockholmului. Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, care și-a exprimat șocul și îngrijorarea. Acesta a descris atacul ca fiind „absolut oribil” și a atras atenția asupra implicațiilor mai largi ale unor astfel de acțiuni.

Kristersson a sugerat că scopul Rusiei ar putea fi acela de a diminua prezența mass-media pe teren, limitând astfel acoperirea conflictului în curs de desfășurare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri