Jurnalistele iraniene, inculpate pentru că nu au purtat hijab la doar o zi după ce au fost eliberate
Nu doar o zi în care au putut sărbători în liniște libertatea pe care au obținut-o pe cauțiune după ce au petrecut 17 luni în închisoare, pentru că Niloofar Hamedi și Elaheh Mohammadi au fost din nou inculpate în baza legilor țării privind hijab-ul.
Cele două jurnaliste, cunoscute pentru reportajele lor despre cazul lui Mahsa Amini – tânăra kurdă care a murit după ce a fost bătută de autorități pentru că nu purta vălul în mod corespunzător – au apărut în public după ce au fost eliberate. În unele dintre fotografii făcute chiar în fața închisorii, cele două femei pot fi văzute că nu poartă eșarfa peste păr, așa cum cere legea, informează BBC.
citiți și: IRANUL ELIBEREAZĂ DOUĂ JURNALISTE ARESTATE PENTRU MATERIALELE DESPRE MAHSA AMINI
Hamedi și Mohammadi au fost eliberate pe o cauțiune de 10 miliarde de tomani (180.000 de euro), după ce au făcut apel împotriva sentințelor de 13 și, respectiv, 12 ani, după ce au fost găsite vinovate de răspândire de propagandă; comiterea unei infracțiuni împotriva securității naționale; și colaborare cu un stat străin.
Niloufar Hamedi a fost prima persoană care a relatat despre moartea lui Mahsa Amini, tânăra iraniană care a murit în urma bătăilor aplicate de poliție pentru că nu purta corect vălul pe cap. Jurnalista i-a fotografiat pe tatăl și pe bunica lui Amini îmbrățișându-se după ce au aflat că fiica lor a murit și a postat fotografia online cu descrierea: „Rochia neagră de doliu a devenit steagul nostru național”.
Elaheh Mohammadi a relatat de la înmormântarea lui Mahsa Amini în orașul ei natal și de la protestele care au urmat. Ea a descris modul în care sute de persoane în doliu au strigat „Femeie, viață, libertate”.
Cele două jurnaliste au fost arestate la scurt timp după începerea protestelor. Însă cazul lor nu este singular: presa iraniană a relatat în luna august că autoritățile au interogat sau arestat peste 90 de jurnaliști de la protestePrezentările iraniene au relatat în luna august că autoritățile au interogat sau arestat peste 90 de jurnaliști de la proteste.
Articole asemănătoare
Facebook a jucat un rol esențial în răspândirea dezinformării care a dus la violențele de la Capitol Hill
TikTok vrea să intre pe piața de streaming cu TikTok Live Studio
Popularitatea serviciilor AI ajută industria de microcipuri
Informațiile financiare ale partidelor, adunate într-o bază de date. De ce donații s-au bucurat formațiunile politice
Navalnîi susține că se află într-un „lagăr de concentrare”: Cineva de la etaj a citit ”1984” și a spus: «Să o facem»